PERFORMANȚĂ admirabilă la Spitalul Republican. Medicii au realizat şapte transplanturi în doar trei zile

Embed:

Şapte transplanturi în doar de trei zile. Este performanţa medicilor de la Spitalul Clinic Republican din Chişinău. Cinci pacienţi au primit organe de la persoane în moarte cerebrală, iar doi - de la donatori sănătoşi. Ultimii au primit câte un rinichi de la membrii familiei.

Ana Jukovskaia, în vârstă de 31 de ani, suferea de hepatită B. Femeia nu ar fi supravieţuit dacă nu primea un nou ficat. Salvarea i-a venit din partea unui donator aflat în moarte cerebrală.

"Am primit o a doua viaţă. Dumnezeu mi-a dat un fiu, care are acum cinci ani. El mi-a dat putere să rezist", a spus femeia. 

Intervenţia a decurs fără complicaţii, iar peste două luni Ana Jukovskaia va putea reveni la o viaţă normală.

"Acum se simte bine. Sperăm să petreacă o perioadă postoperatorie favorabilă. Nu am avut complicaţii nici în timpul prelevării, nici ulterior", a declarat şeful secţiei de la Spitalul Clinic Republican, Adrian Hotineanu.

Reprezentanţii Agenţiei Transplantului constată că tot mai frecvent rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală acceptă să doneze organele acestora. Dacă tendinţa se va menţine, vor fi salvate mai multe vieţi, spun medicii.

Între timp, specialiştii implicaţi în efectuarea transplanturilor de organe îşi continuă cursurile de instruire în clinicile din Spania şi Franţa.

"Acele proceduri foarte simple care explică paşii concreţi pe care trebuie să-i parcurgă fiecare medic, asistentă. Ce trebuie de făcut, când, cu cine interacţionează şi ce infuzie sau tratament aplică", a spus directorul Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu. 

De la începutul anului au fost realizate zece transplanturi de rinichi şi trei de ficat. Pentru anul 2015 au fost planificate 35 de intervenţii.

În acest scop au fost alocate 14.000.000 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu