PERCHEZIŢII la Centrul municipal de Sănătate Publică, în cadrul unui dosar de corupţie: Unsprezece angajaţi, REŢINUŢI

Embed:

Unsprezece inspectori sanitari din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică au fost reţinuţi, în această dimineaţă, de ofiţerii CNA. Aceştia sunt vizaţi într-un dosar de corupţie împreună cu alţi angajaţi.   

Potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi, bănuiţii luau bani de la persoane fizice şi agenţi economici în schimbul autorizaţiilor sanitare, pentru a nu face controale, dar şi pentru a nu include în rapoarte neregulile depistate.

De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi cerut bani pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienică şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.

S-a mai constatat că unii inspectori întocmeau petiţii fictive cu privire la unele nereguli, după care citau agenţii economici la sediul CSP Chişinău şi estorcau bani pentru a nu efectua controlul fizic la faţa locului şi pentru a nu-i sancţiona. Sumele pretinse variau între 1.000 şi câteva mii de lei pentru un serviciu.

Şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică spune că abia dimineaţă a aflat despre acest dosar.

"Eu am venit astăzi la serviciu, iar ei arau aici. Atât cunosc, mai mult nu. Nu comentez nicicum. -De ce ? -Ce pot eu să comentez, acum, la momentul de faţă ? Deci, nu am ce comenta. -Admiteţi acţiuni de corupţie în instituţie ? -Eu personal nu admit", a menţionat Eudochia Tcaci, şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică.

Contactat de PUBLIKA TV, şeful interimar al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a refuzat să comenteze acest subiect. Funcţionarul a ţinut să precizeze că va colabora cu ancheta CNA, pentru ca toţi cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Procurorii anticorupţie documentează acest caz de mai bine de jumătate de an.

Până acum au fost iniţiate peste 100 de cauze penale pentru corupere pasivă şi activă. 

Ofiţerii CNA au pornit peste 100 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă, urmărirea penală fiind condusă de PA.
Totodată, CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de Sănătate Publică să sesizeze la numerele de telefon 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu