PERCHEZIŢII DE AMPLOARE. Un grup de moldoveni jefuia case de lux din Germania şi Italia. Prejudiciul este de 20 MILIOANE DE EURO

Embed:

Un grup infracţional, din care făceau parte mai mulţi moldoveni, specializat în furturi din case de lux din UE, a fost destructurat de oamenii legii. Conaţionalii noştri sunt documentaţi pentru furturi şi jafuri în proporţii deosebit de mari.

Mai exact, moldoveni îşi dezvoltau activitatea infracţională pe teritoriul mai multor state membre ale UE, în special în Germania şi Italia.

Ei dădeau spargeri şi furau ca în filme din case de lux şi magazine din landul Hamburg. De asemenea, furau automobile scumpe şi piese de schimb pentru maşini de lux.

Prejudiciul adus de infractori este de circa 20 milioane de euro.

Din case, hoţii furau metale preţioase, bijuterii scumpe, sume mari de bani, obiecte de artă, dar şi alte bunuri. Tot ce furau din ţările UE, bănuiţii aduceau în Republica Moldova prin contrabandă.

Drept urmare, pe acest caz a fost pornită o cauză penală, iar ieri au fost efectuate mai multe percheziţii. Ca urmare, două persoane au fost reţinute, iar alţi suspecţi sunt daţi în căutare. 

În urma descinderilor au fost ridicate dispozitive de comunicare, arme, bani și bunuri (obiecte de artă, bijuterii, monete cu valoare istorică) în sumă de circa 6.000.000 de lei, fiind aplicat sechestru pe bunuri în sumă de 10.000.000 de lei.

Infractorii aveau o schemă bine determinată. Ei intrau în casele oamenilor pe acoperiş. Cunoşteau modalitatea de instalare a sistemelor de alarmă, poziţionarea senzorilor şi modalitatea de a le ocoli. Hoţii găseau punctul vulnerabil pe acoperiş, intrau în case şi furau sume impunătoare de bani şi obiecte de preţ.

"La un loc de spargere învinuiţii au lăsat urme ADN. Prin această urmă am aflat că avem de afacere cu cetăţeni din Republica Moldova. Prin Europol s-a stabilit contactul cu autorităţile din Moldova. În ultimele luni au avut loc mai multe şedinţe şi cu autorităţile din Moldova, cu poliţia, dar şi cu parchetul", a precizat Michael Meumanu, reprezentat al Inspectoratului Naţional de Investigaţii din Hamburg.

Potrivit organelor de drept din ţara noastră, în acest caz sunt vizaţi 17 figuranţi, toţi moldoveni. Infractorii au antecedente penale. 

Pentru contrabandă, bănuiţii riscă de la 3 la 10 ani de închisoare, iar pentru spălare de bani de la 5 la 10 ani de puşcărie. Pentru crearea şi conducerea grupării infracţionale de la 8 la 15 ani de detenţie.

Destructurarea grupării infracţionale a fost posibilă datorită colaborării INI, procurorilor PCCOCS şi ai reprezentanților Procuraturii și Poliției din Hamburg și ai Europol. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu