Percheziţii CNA la MEI şi ANTA: Un inspector superior din cadrul ANTA a fost reţinut în momentul în care intra în ţară

Embed:

(UPDATE 16:42) Încă o persoană a fost reţinută, cu puţin timp în urmă, în dosarul care vizează schema frauduloasă, pusă la punct de mai mulţi funcţionari ai ANTA şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Este vorba despre un inspector superior din cadrul Direcţiei Control Transport Rutier şi Autogări a ANTA. Acesta a fost reţinut în momentul în care a intrat în ţară. În prezent, el este escortat la CNA pentru a fi audiat.

La această oră sunt 8 persoane reţinute, iar alte două sunt cercetate în stare de libertate. În total, pe acest dosar sunt 10 persoane bănuite

(UPDATE 15:33) Şapte persoane printre care cinci angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto, un consultant din cadrul Ministerului Economiei, dar şi administratorul unei companii specializate în transportul de pasageri, au fost reţinute în această dimineaţă de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA. Toţi sunt bănuiţi de organizarea unei scheme prin intermediul căreia îşi promovau propriile companii de transport.

- De ce aţi fost reţinut ?
- Ce s-a întâmplat ?
- Da nu am fost reţinut.
- Dar ce aţi fost?

Potrivit CNA, angajaţii ANTA, în complicitate cu funcţionari din cadrul ministerului Economiei, administrau mai multe curse de transportare a pasagerilor prin intermediul unor persoane interpuse. Ca să-şi facă loc pe piaţă, aceştia ar fi exercitat sistematic presiuni asupra şoferilor şi agenţilor economici care deja activau în domeniu, estorcând lunar diferite sume de bani drept "taxe de protecţie" pentru a nu li se retrage autorizaţia sau a nu fi verificaţi.

În alte cazuri, bănuiţii i-ar fi convins prin ameninţări pe unii agenţi economice să renunţe definitiv la activitate sau să achite sume exorbitante de bani ca să fie lăsaţi să muncească mai departe.

Administratorul unei companii ar fi fost obligat să achite 20.000 de euro, iar alţii ar fi achitat câte 9000 de lei lunar. Ofiţerii au efectuat percheziţii în birourile funcţionarilor timp de două ore, de unde au scos mai multe cutii, mape sigilate dar şi un calculator.

"Se efectuează mai multe acţiuni de urmărire penală, în mai multe birouri şi urmează să mai facem careva ridicări, după care vă vom informa. Avem mai multe cauze penale care ţin de infracţiuni de corupere.

- Aţi găsit ceva dovezi ?

- Nu vă pot spune", a spus Ilie Botnari, ofiţer CNA.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă până la 10 ani de închisoare şi amendă în mărime de până la 400 de mii de lei. Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a cerut responsabililor de la ANTA să asigure funcţionalitatea instituţiei, astfel încât călătorii și transportatorii să nu aibă de suferit de pe urma reținerii inspectorilor.

Recent, CNA a anunţat despre anchetarea altor 27 de persoane în dosarul Gărilor şi Staţiilor Auto. 10 au fost reţinute. Printre ei sunt şefi ai mai multor autogări din ţară, dispeceri şi controlori implicaţi şi ei într-o schemă dubioasă. Potrivit anchetei, aceştia colectau lunar până la un milion şi jumătate de lei de la şoferii de curse naţionale şi internaţionale.

CITEŞTE ŞI Operaţiune de amploare în mai multe autogări din ţară. 12 persoane reţinute şi peste 1 milion de lei colectaţi fără contabilitate


 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu