Pentru prima dată în ultimii zece ani. Bugetul Capitalei, votat în prima lectură

Embed:
Pentru prima dată în ultimii zece ani, principalul document financiar al Capitalei a fost votat în prima lectură până la începutul unui nou an bugetar. Mai mult, toţi consilierii municipali au dat asigurări că proiectul va fi aprobat în forma finală până la sfârşitul lui 2017, deşi unii aleşi au criticat structura acestuia.

Pentru anul viitor, cheltuielile în Capitală vor depăşi 3,9 miliarde de lei, în timp ce veniturile sunt cu 300 de milioane mai mici. Potrivit proiectului, deficitul va fi acoperit din împrumuturi externe și interne. 

Consilierii au decis să majoreze cu 25 de milioane de lei bugetul pentru indemnizaţiile sociale. Cheltuielile vor fi acoperite din contul sporirii taxei turistice hoteliere. Schimbarea a fost propusă de primarul interimar Silvia Radu și prezentată de Nistor Grozavu.

"Până la lectura a doua vor prezenta toate calculele exacte. Asta nu va duce la majorarea cazării pe noapte cu mult. Va fi un euro pe noapte sau poate doi. La moment nu sunt gata să fac această precizare întocmai", a spus Nistor Grozavu, vicpreimarul Chișinăului.

Consilierul PPEM, Veaceslav Bulat, a criticat modul în care a fost structurat bugetul și a subliniat faptul că anul viitor, minicipalitatea are de rambursat băncilor comerciale credite în valoare de 150 de milioane de lei.

"Am luat datorii foarte mari, am luat datorii externe, am luat împrumuturi de la băncile comerciale din Republica Moldova cu niște procente foarte mari. Această categorie de cheltuieli este mai mare, de exemplu, decât cheltuielile pe economie, este mai mare decât cheltuielile pentru investiții", spune Veaceslav Bulat, consilier PPEM.

Socialistul Ion Ceban a lădat însă proiectul. El a spus că acesta cuprinde și o parte din propunerile chișinăuenilor. Ceban a declarat că bugetul pentru 2018 ar putea fi votat în a doua lectură în următoarele trei săptămâni.

"Avem probabil că 1246 de propuneri parvenite de la cetățeni, de la instituții și prelucrate în decursul a aproape un an de zile. Marea majoritate a subiectelor s-au regăsit, adică peste 75 la sută din subiecte care parvin și toate sunt cu caracter social" a spus Ion Ceban, deputat PSRM.

Pentru 2018, au fost prognozate cheltuieli cu peste 270 de milioane de lei mai mari decât în 2017.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu