PENTRU LIBERTATEA PRESEI! Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor au mărșăluit cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei

Embed:

Au cerut asigurarea independenţei mass media şi a transparenței în luare deciziilor de către autorităţi. Mai mulţi jurnalişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor au organizat, astăzi, un marş cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. Evenimentul a început în faţa sediului Parlamentului, iar apoi participanţii au trecut pe lângă Reşedinţa de Stat, clădirea Guvernului şi sediul Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

"Presa nu-i marionetă! Presa nu-i marionetă!"

Manifestanţii au îndemnat jurnaliştii să fie mai solidari.

"Acum nu este solidaritate între jurnalişti, deoarece, după cum vedem jurnaliştii sunt impărţiţi."

"Solidaritate înseamnă ca noi o să avem presa independentă, să dea ştiri corecte, să fie echilibrate, să nu fie manipulate."

Deşi nu a fost vorba despre un eveniment politic, la marş au participat politicieni şi jurnalişti afiliaţi partidelor. Printre manifestanţi au fost văzuţi preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, şi purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ion Terguţă. 

Participanţii la acţiune le-au cerut deputaţilor să urgenteze adoptarea legilor care vizează domeniul mass media. Unul dintre proiecte este Noul Cod al Audiovizualului, care a fost deja aprobat în prima lectură.

"Sunt şi alte legi care, sperăm noi, dacă vor fi adoptate şi vor fi implementate, jurnaliştii, în special cei interesaţi în investigaţii, vor avea acces facilitat la informaţii, vor fi înlăturate mai multe impedimente în activitatea mass media", a spus Nadine Gogu, directoare a Centrului pentru Jurnalism Independent.

Şi jurnaliştii trustului General Media Group au vorbit despre problemele pe care le întâmpină în activitatea de zi cu zi, inclusiv agresivitatea unor politicieni.

"Este puţin mai bine faţă de anii trecuţi, dar în continuare jurnaliştii sunt percepuţi ca nişte oameni care doar execută ordine. Nu sunt percepuţi ca nişte oameni care te ajută pe tine ca instituţie să informeze oamenii", a declarat Cristi Dorombach, project manager Publika.MD.

La rândul său, realizatorul emisiunii Fabrika spune că a invitat în repetate rânduri repezentanţii ONG-urilor în platoul Publika TV, însă aceştia au refuzat, aşa cum au făcut-o şi la unul din ultimele talk-show-uri

"Nu este prima dată când evită invitaţiile noastre. Dânşii o să meargă să sărbătoarească prin marşuri, noi, probabil, o să sărbătorim prin muncă pentru că trebuie să vă oferim emisie, nu festivaluri, parade şi alte cele. Dar nu negăm cu nimic principiile pe care dânşii doresc să discute, fiind de acord întru totul cu ele", a menționat Cristian Tabără, analist media.

"Pot fi solidar cu profesionişti ai cuvântului scris, ai cuvântului vorbit, dar nu aş putea fi solidari cu cei care folosesc, de exemplu, anumite organizaţii neguvernamentale de media pentru a pune în valoare anumite idei politice", a spus Victor Nichituș, jurnalist.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată în 1993, în baza unei Hotărâri a Adunării Generale a ONU, la propunerea Conferinţei Generale UNESCO.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu