Pensiuni printre vii şi livezi. Proprietarii de terenuri salută iniţiativa Parlamentului

Embed:

Proprietarii terenurilor agricole vor putea construi pensiuni fără să schimbe destinaţia loturilor. Vor beneficia de acest drept doar cei care practică agricultura de cel puţin cinci ani. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului Funciar, aprobat în prima lectură în Parlament.

Potrivit Ministerului Agriculturii, acest lucru va crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea turismului, mai ales că în prezent, în Moldova, sunt doar şapte agropensiuni.

Totuşi, proprietarii locurilor de cazare în câmp vor fi obligaţi să le ofere turiştilor posibilitatea de a participa la activităţi agricole, precum îngrijirea viilor, livezilor sau creșterea animalelor.

Datorită acestei prevederi, oamenii de afaceri vor economisi zeci de mii de lei.

"Un exemplu simplu: un ar de teren, ca să schimbe destinaţia, deţinătorului terenului este necesar de peste 12 mii de lei, dar pentru a construi o pensiune agro-turistică, este necesar de peste 14 ari de teren. Este o sumă de în jur la 170 de mii de lei. Vreau să menţionez că aceşti bani ar putea fi utilizaţi în dezvoltarea infrastructurii sau asigurarea confortului pentru turişti", a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bâtca.

Ion Costețchi are un lot de opt hectare și i-ar plăcea să le ofere turiștilor posibilitatea de a se odihni acolo.

"Noi suntem gata să investim, atât eu personal, cât și alături de asociați, pentru a amenaja acest teren. Drumurile ne permit, sunt asfaltate, locurile sunt verzi, pitorești, sunt păsări și animale sălbatice aici", a spus proprietarul de pământ, Ion Costețchi.

Autoritățile locale promit sprijin pentru cei care vor decide să investească în promovarea ţării.

"Noi doi ani de zile ne-am chinuit și avem și o decizie a Consiliului care prevede că putem oferi ajutor celor care vor să investească în turism", a spus președintele raionului Râșcani, Iurie Urzică.

Oamenii din sate cred că îşi vor putea găsi locuri de muncă la noile pensiuni şi vor avea unde să-şi vândă produsele.

Specialiştii din domeniului turismului spun că străinii care vin în Moldova caută să experimenteze viaţa de la ţară.

"Noi cunoaștem mulți fermieri care chiar s-au adresat și asociației noastre să fie consultați în situația în care aveau spațiu suficient în zone pitorești. Era ideea să-și construiască o cabană, o mini-agropensiune și era o mare problemă cu schimbarea destinației acestor terenuri", a declarat președintele Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic si Cultural, Svetlana Lazăr.

Proiectul urmează să fie spus votului în a doua lectură.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în prima jumătate a acestui an, în pensiunile din Moldova s-au odihnit peste 4.000 de oameni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu