Pensiile vor fi mai mari din 2017. Cu cât vor crește

Embed:

Oamenii care se vor pensiona începând cu anul viitor vor primi de aproape două ori mai mulţi bani decât în sistemul actual.

Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Potrivit lui, un proiect de lege privind reformarea sistemului de pensii urmează să intre în vigoare începând de anul viitor. Documentul este menit să asigure un trai decent pentru toţi beneficiarii. 

"Ca rezultat al acestei reforme, dacă o punem în aplicare aşa cum ne-am programat din 1 ianuarie 2017, pensionarii care vor intra în sistem, adică cel care va ieşi la pensie în 2017, deja va avea o pensie mai mare cu de la 50 până la 100 de procente. Pensia va fi cu jumătate sau de două ori mai mare decât ar avea-o în sistemul actual de pensii", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Proiectul prevede o nouă formulă care va oferi cetățenilor oportunitatea să-și calculeze viitoarea pensie. De asemenea, documentul stabileşte aceeaşi vârstă de pensionare şi aceeaşi vechime în muncă pentru diferite categorii de beneficiari.

"Cei care au ieşit la pensie din 2001 până în 2008, vor resimţi o majorare de pensii deja în 2017, de până la 35 de procente. Astfel, noi vom ridica pensiile deasupra minimului de existenţă. Partea negativă este că va trebui să majorăm şi vârsta de pensionare până la 62 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Asta se va întâmpla timp de 10 ani, în fiecare an se va majora cu şase luni", a adăugat prim-ministrul Pavel Filip.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, începând cu anul 2017, singura instituţie care va stabili şi achita pensiile va fi Casa Națională de Asigurări Sociale. În acest mod, va fi asigurată o transparență mai mare în gestionarea banilor publici.

Noul document nu va influența condițiile și modalitatea de stabilire a pensiei pentru persoanele angajate în structurile de forță.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu