Pensii și indemnizații pentru moldovenii care au lucrat legal în Italia

Embed:

Tot mai mulţi moldoveni care au muncit legal în Italia beneficiază de pensii oferite de autorităţile de la Roma. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Creştine a Lucrătorilor din Italia, în prezent, peste 800 de concetăţeni care au revenit în ţară, beneficiază de această oportunitate. Printre ei se numără şi Claudia Romaniuc. Femeia a lucrat în peninsula mai bine de 12 ani. Doar opt ani a fost angajată legal şi a plătit toate cotizaţiile.

"Uitaţi-vă câte contribuţii plăteau 687-687-687. Eu lucram la o contesă foarte bogată. A murit, dumnezeu să o ierte. La 102 ani, mai mult nu a vrut", a spus Claudia Romanciuc, pensionară.

În afara de pensia oferită de ţara noastră pentru 30 de ani de muncă în Moldova, femeia va primi şi o îndemnizaţie de 80 de euro pentru pensionare din partea statului Italian. Moldovenii care au muncit legal în peninsula apenină, şi care doresc să beneficieze de o astfel de îndemnizaţie, se pot adresa la sediul regional al Asociaţiei Creştine a lucrătorilor Italieni din Moldova.

Din anul 2012, instituţia oferă concetăţenilor noştri tot suportul informaţional şi tehnic pentru obţinerea sprijinului material.

"Pensia medie, adică ce primeşte un cetăţean moldovean în Italia oscilează între 50 şi 150 de euro. Cea mai mare din câte ţin minte a fost 480 de euro. Pensia este contributivă. Ceea ce ai plătit statului, ceea şi primeşti", a zis Victor Croitor, coordonatorul biroului ACLI din Chişinău. 

În ultimul an, numărul moldovenilor care au beneficiat de aceastră oportunitate a crescut cu 20 la sută.

"Acum eu socot că un ajutor o să fie un plus. Mai uşor! Ce facem cu o pensie când trebuie să plăteşti şi lumină, şi gaz".

"Sunt foarte bucuroasă. Soţul s-a îmbolnăvit, şi sunt mulţumită de acest ajutor financiar".

În prezent, peste 800 de moldoveni primesc pensii din Italia. În curând însă, aceştia ar putea beneficia şi de alocaţii sociale din partea acestui stat. Cel puţin asta prevede un acord bilateral dintre Moldova şi Italia, aflat în faza de negocieri.

Dacă proiectul va fi ratificat de legislativele celor două ţări, atunci moldovenii care au muncit legal în pensinsula apenină vor putea ridica alocaţii de dizabilitate, în cazuri de îmbolnăvire la locul de muncă, pensii de urmaş şi indemnizații de deces.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu