PENSII MAI MARI. Mii de persoane au beneficiat de recalcularea indemnizaţiilor. Ce trebuie să facă beneficiarii

Embed:
Peste 2.000 de persoane care s-au pensionat până în 1999 şi au lucrat după asta încă cel puţin 15 ani au beneficiat de recalcularea indemnizaţiilor. Gradul de majorare depinde de contribuţiile beneficiarilor în bugetul asigurărilor sociale, iar în multe cazuri pensiile au fost dublate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele CNAS, Valentina Buliga, în emisiunea "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

"Aproape 80 la sută dintre pensionari din aceasta categorie deja primesc aceste pensii. În ianuarie 2019 în toate oficiile CNAS au fost depuse peste 3000 de cereri. Procesul continuă, dacă cineva încă nu a reuşit să depună actele în ianuarie, nu înseamnă că nu va putea primi pensia recalculată", a menţionat Valentina Buliga.

Pentru a beneficia de recalcularea pensiei, solicitanţii trebuie să prezinte o cerere, buletinul de identitate şi carnetul de muncă la oficiile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Cei care s-a pensionat până în 1999 şi au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor avea parte de recalcul în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1999 revizuirea se va face din 2021, eșalonat, în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei. Valentina Buliga spune însă că implementarea acestor etape ar putea fi finalizată mai devreme.

"Reieşind din experienţa cu implementarea valorizării pensiilor, sperăm foarte mult că datorită creşterii economice şi stabilităţii, vom putea să modificăm acest grafic. Potrivit calculelor noastre, aproape 150 de mii de pensionari au lucrat după ieşirea la pensie", a punctat Valentina Buliga.

Potrivit deciziei Guvernului, aprobate săptămâna trecută prin asumarea răspunderii, din 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 5,3 la sută, aproape dublu față de cât era prevăzut anterior. Acest lucru a fost posibil pentru că se va lua în calcul media inflației pe ultimii trei ani, nu doar pe anul precedent, cum era până în prezent.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu