PENSII MAI MARI DIN 2019. Cine sunt persoanele care vor beneficia de o pensie dublă

Embed:

Persoanele care s-au pensionat până în anul 1999 şi care au muncit după asta încă 15 ani vor beneficia de o pensie dublă, faţă de cea pe care o primesc acum. Modificările se regăsesc într-un proiect de lege, votat de Parlament în prima lectură.

Din 2019, aproximativ 2.500 de pensionari vor beneficia de alocaţii de până la 4770 de lei. În anul 2020, de majorare vor avea parte peste 5.500 de persoane. Mărimea medie a pensiei va crește până la 3 765 de lei.

"Reexaminarea se va face în două etape. La 1 ianuarie 2019 pentru persoanele care au un stagiu de cotizare cumulat după realizarea drepturilor la pensie mai mare de 15 ani şi începând cu 1 ianuarie 2020 pentru persoanele care au un stagiu de cotizare până la 15 ani", a spus Secretarul de Stat, Nelea Rusu.

Mai mulţi deputaţii susţin că prin această măsură, statul va avea o atitudine corectă față de toate persoanele, fiindcă noul sistem de pensii se bazează pe principii de etichetate.

"În sfârşit, în Parlament, a ajuns un proiect de lege care va elimina o inechitate şi va restabili un drept a persoanelor care muncesc după stabilirea dreptului la pensie", a spus deputatul PDM, Valentin Buliga.

"Un proiect mult aşteptat şi cred că nu doar de pensionarii care au continuat să muncească după stabilirea pensiei. Vreau să-mi exprim speranţă că vom înregistra că vom înregistra şi în continuare creșteri la bugetul asigurărilor sociale de stat", a spus deputatul PDM, Valentin Stratan.

"Referitor la pensiile anticipate. Era un stimul destul de bun pentru contribuabili de a avea un stagiu de cotizare de 34 de ani până la atingerea vârste dei 60 de ani. Poate de mărit acest stagiu de la 34 la 36, 37 de ani", a spus deputatul PL, Valerian Bejan.

"Propunerea respectivă nu face obiectul proiectului pe care azi îl prezint şi cum am menţionat, noi lucrăm la această formulă care să avantajeze atât femeile cât şi bărbaţii", a spus Secretarul de Stat, Nelea Rusu.

De cealaltă parte, deputatul PDM, Marian Lupu, a precizat că proiectul oferă posibilitate oamenilor la recalcularea pensiilor, iar acest document va continua treptat să fie îmbunătăţit în beneficiul cetăţenilor.

"Deja avem ecoruri din partea multora, că aceste calcule arată o majorare substanţială a acestor pensii, pe viitor revenim la aceste mecanisme şi îl îmbunătăţim", a spus deputatul PDM, Marian Lupu.

Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament în lectură finală. Pentru indexarea pensiilor şi valorizarea pensiilor, în acest an, au fost alocate aproximativ 900 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu