PENITENCIAR MODERN LA TARACLIA. Fiecare celulă este dotată cu apă caldă, frigider şi televizor

Embed:

Din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele din ţară, numai în prima jumătate a acestui an, ţara noastră a fost condamnată de zece ori de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Doar două închisori din cele 17, corespund standardelor europene. Una dintre ele se află în Taraclia, unde îşi ispăşesc pedeapsa peste 300 de deţinuţi.

Acolo, fiecare celulă este dotată cu apă caldă, frigider şi televizor. De ieri, pe teritoriul penitenciarului a fost deschisă şi o biserică. La construcţia lăcaşului deţinuţii, împreună cu muncitori calificaţi, au lucrat timp de doi ani.

Prima slujbă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Moldovei, Vladimir.

"Este un lucru foarte important. Deţinuţii, care se află temporar aici, poate cineva în celula lui se roagă lui Dumnezeu, poate se ruşinează să se roage, poate este cu el în celulă cineva de altă credinţă, dar în biserică el vine şi aici poate să-şi deschidă sufletul, el poate să vorbească cu Dumnezeu", a declarat Mitropolitul Vladimir. 

Printre deţinuţii care au venit la ceremonie este şi Alexandru Popovici, în vârstă de 51 de ani. Bărbatul, originar din raionul Soroca a fost condamnat la aproape şase ani de puşcărie pentru furt. În spatele gratiilor, el spune că citeşte Biblia cu regularitate.

"Te simţi mai liniştit. Simţi harul lui Dumnezeu în biserică, simţi că este cineva alăturea de tine. Te rogi pentru părinţi, pentru copii, pentru nepoţi. Îi simţi alături ".

"Fiecare a dat o mână de ajutor. Care şi cum a putut şi s-a ridicat lăcaşul sfânt".

"Pentru că să fie frumos. Să avem biserică, unde să venim, să ne rugăm lui Dumnezeu".

Pe lângă biserică, cei 321 de deţinuţi beneficiază şi de condiţii decente în celule.

"Este unul dintre puţinele penitenciare, care corespund în totalitate condiţiile de detenţie. Nu uităm că noi avem într-adevăr multe penitenciare moştenite, cu o infrastructură, care este. Mă rog asta e...", a declarat Liuba Jignea, şef interimar al INP.

Închisoarea din Taraclia a intrat în reparaţie capitală în 2005, iar lucrările au durat aproape 10 ani. Pentru lucrări s-au alocat 20 de milioane de lei din Bugetul de Stat.

Lasă un comentariu