Penalităţi: Judecătorii rămân fără 70 de milioane de lei

Embed:

Judecătorii rămân fără 70 de milioane de lei. Anunţul a fost făcut la şedinţa de astăzi a Guvernului, de către ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță. Acesta a menţionat că, la solicitarea premierului Ion Chicu, a semnat ordinul cu privire la blocarea alocațiilor pentru finanțarea sectorului judecătoresc, prevăzute în legea bugetului de stat, în sumă de 70 de milioane de lei.

Această sumă va fi achitată în dosarul „Gemeni”, după ce Republica Moldova a fost obligată de CEDO să întoarcă suma celor păgubiți.

"Sunt mai multe cheltuieli de la care se poate de redus această finanţare. Vă rog să le examinaţi toate inclusiv cheltuieli de personal. Nici într-un caz să nu fie atinse cheltuielile sau salariile angajaților altor decât judecătorilor. Mă refer la grefieri şi alte categorii de personal. Salariile acestor persoane nu trebuie să fie atinse", a spus premierul, Ion Chicu.

Potrivit ministrului finanţelor, acțiunea are loc în strictă conformitate cu Legea finanțelor publice, care permite Ministerului să facă acest exercițiu de blocare pe un termen de până la 60 de zile.

"A fost emis ordinul ministrului Finanţelor privitor la aplicarea procedurilor de deblocarea a unor alocaţii pentru finanţarea sectorului justiţiei prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul 2020 în sumă totală de 70 milioane lei. Acest lucru se face în strictă conformitate cu articolul 69 din legea finanţelor publice", a spus Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor.

Contactată de postul nostru de televiziune, şefa serviciului de presă al CSM, Valeria Plămădeală a spus că va veni mai târziu cu un comentariu. Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a criticat intenţia autorităţilor de a obliga judecătorii să plătească din propriul buzunar pentru dosarele pierdute la CEDO, spunând că măsurile sunt ilegale. 

Amintim că, săptămâna trecută, cinci judecători au intrat în atenţia autorităţilor, din cauza unui proces pierdut la CEDO, pentru care Guvernul trebuie să plătească despăgubiri de 70 de milioane de lei. Acţiunile judecătorilor vor fi analizate de Procuratura Generală, iar integritatea acestora -  verificată de către Agenția Națională de Integritate, la solicitarea premierului.

loading...

Lasă un comentariu