PEDEPSE DURE pentru vânătorii de comori din Moldova care devastează siturile arheologice

Embed:

Vânătorii de comori din Moldova, care devastează siturile arheologice în căutarea obiectelor de preț, ar putea fi sancționați cu amenzi usturătoare sau privați de libertate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern și urmează să fie examinat în Parlament. 

În Republica Moldova există aproximativ 60 de arheologi autorizați, însă numărul căutătorilor de comori este mult mai mare, spune directorul adjunct al Agenţiei Naționale Arheologice, Sergiu Popovici.

"Colecționari sunt foarte mulți. De foarte multe ori, obiectele istorice se scot ilegal din siturile arheologice. Majoritatea acestor obiecte sunt foarte prețioase", a spus director adjunct al Agenţiei Naționale Arheologice, Sergiu Popovici. 

Specialiștii afirmă că vânătorii de comori nu sunt interesați de valoarea istorică a obiectelor de patrimoniu, ci doar de câştigul din vânzarea acestora pe piața neagră. Preţul unor astfel de obiecte ajunge până la câteva zeci de mii de euro.

"Avem informați că în regiunea satului Căplani, Ștefan Vodă, veneau oameni din Odessa și distrugeau astfel de situri", a spus Popovici. 

Căutările în siturile arheologice sunt interzise.

"Căutările ilegale în siturile arheologice sunt interzise. Nu doar căutările dar și săpăturile sau venirea în aceste zone cu aparate de identificare a metalelor. Toate obiectele de cultură găsite sub pământ aparțin statului, și fiecare persoană care le găsește trebuie să le dea statului", a spus viceministrul Culturii, Gheorghe Postică. 

Proiectul de lege prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru persoanele fizice, iar agenții economici riscă sancțiuni de până la 60.000 de lei sau cel mult trei ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu