Pe străzile din Răculeşti VA FI LUMINĂ. Comuna este inclusă într-un proiect de iluminare stradală

În jumătate din cele 70 de oraşe din ţară, iluminatul public există doar pe străzile centrale, arată datele Biroului Naţional de Statistică. În majoritatea localităţilor rurale însă, după căderea întunericului, e beznă totală. Unii locuitori ai satelor spun că au uitat când ultima dată au avut lumină pe stradă, iar din această cauză, nu se simt în siguranţă.

O situaţie similară este şi în comuna Răculeşti din raionul Criuleni, unde drumurile nu au fost niciodată iluminate. Există doar câteva becuri instalate acum aproximativ zece ani pe câţiva stâlpi, doar că nu toate funcţionează. Astfel, localnicii poartă seara lanterne în buzunar ca să vadă pe unde merg.

"La noi la colţ e cam beznă. Nu ieşim des, pentru că nu avem lanternă. Trebuie lumină. Pe şosea mai este, dar de la colţ e beznă. "

"Mai ales pe dealuri nu este un bec la vreun stâlp, nimic. Cumpărăm lanterne şi mergem cu lanterna. "

În curând situaţia se va schimba. Cele două sate din comună au fost incluse într-un proiect iniţiat de Partidul Şor, care îşi propune să ilumineze toate localităţile în care primarii sunt membri ai formaţiunii.

"Va fi montat cablu noi, vor fi montate corpuri de iluminat. Vor fi cam 12 kilometri de cablu, corpuri de iluminat, în jur de 400 de bucăţi", a spus Eugeniu Ţurcanu, reprezentantul companiei care execută lucrările de iluminat public.

"E binevenit şi pentru localitate, vor fi mai puţine infracţiuni. Cu toate că poliţia îşi face bine lucrul, iluminatul stradal tot influenţează acest lucru. "

"Eu cred că nu o să fie numai lumină în sat. Vor fi şi drumuri."

La evenimentul de lansare a lucrărilor din Răculeşti a venit şi deputatul, Marina Tauber.

"Noi avem grija ca toate primăriile să fie susţinute de noi cu achitarea lunară a iluminatului stradal instalat de noi. Deci facturile lunare care o să vină la doamna primar, vorbim de comuna Răculeşti, dar şi de alte sate, sunt achitate de noi", a declarat Marina Tauber, deputat Partidul "Şor".

"Primăria achită lunar aproximativ 20 de mii de lei din buget. Suma este destul de mare. Dacă Partidul "Şor" a binevoit să achite facturile, cu atât mai mult că acest lămpi sunt foarte econome, cred că cu ajutorul lor o să putem achita aceste facturi", a menţionat Buzgan Liudmila, primarul comunei Răculeşti.

La alegerile locale din acest an, 43 de reprezentanţi ai Partidului "Şor" au câştigat fotolii de primari. Autorii iniţiativei cu privire la iluminatul public pentru sate au spus anterior că de acest program vor beneficia şi toate localităţile din raionul Orhei, indiferent de culoarea politică.
loading...

Lasă un comentariu