Pe strada pietonală din Capitală, orice doritor își poate face un test expres pentru HIV, sifilis și hepatita C

Embed:
Analize medicale gratuite în Capitală. Sute de persoane au avut ocazia să facă teste expres pentru HIV/SIDA, sifilis sau hepatita B și C. Pe strada pietonală a fost organizată o campanie de informare despre cât de periculoase sunt aceste virusuri și cum ne putem proteja. Evenimentul a avut loc în cadrul "Săptămânii Faptelor Bune".

" Este prima dată când fac un astfel de test. În primul rând am fost curioasă, trebuie să ne verificăm starea de sănătate. Iar în al doilea rând, de ce nu? "

" Întotdeauna trebuie să fii sigur că ești sănătos. Este important atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. "

Rezultatele testelor sunt gata în 20 de minute. Procedura nu este dureroasă. Iar specialiștii recomandă să facem astfel de teste cel puțin o dată pe an.

" Facem azi teste prin salivă la Hepatita B, C și prin sânge la sifilis și HIV. Mai mult tineretul, că vrea să se controleze, să vadă starea lor. "

Pentru a-i convinge pe oameni să facă testele, la eveniment au venit şi persoane infectate cu HIV/SIDA. Tudor Felokovschi a aflat că are acest virus acum 12 ani, după ce a fost internat în spital din cauza unor probleme de sănătate.

" Cu cât afli mai devreme că ești infectat cu HIV/SIDA, cu atât sunt mai mari şansele de a opri evoluţia bolii, ca să nu progreseze", a spus voluntarul, Tudor Felokovschi.

HIV/SIDA nu este o condamnare. Vladimir Dodon este infectat de 20 de ani, dar duce o viață absolut normală. Este căsătorit cu o femeie sănătoasă, are un copil și urmează să devină din nou tată. Vladimir s-a îmbolnăvit în tinerețe, când era consumator de droguri.

" Atunci poliția ne obliga într-un fel să facem acest test. La început a fost groaznic, nu înțelegeam nimic, îmi puneam foarte multe întrebări. "

Potrivit datelor statistice, anul trecut, în Moldova erau înregistrate în jur de 7.800 de persoane infectate cu virusul HIV/SIDA. În fiecare an, se îmbolnăvesc aproximativ 800 de oameni. Această boală nu poate fi tratată, dar cei infectați pot avea o viață normală dacă urmează un tratament special, care este gratuit.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu