Pe piaţa din Moldova ar putea rămâne un singur tip de insulină (VIDEO)

Embed:

Principalii importatori ai insulinei din ţară sunt acuzaţi dă către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei de o înţelegere de cartel. Adică, aceştia ar fi propus intenţionat preparatul la acelaşi preţ. Autoritatea dă de înţeles că pe piaţa din Moldova ar trebui să rămână un singur tip de insulină, cel mai ieftin.

E posibil oare un asemenea scenariu şi în cazul insulinei? Un singur medicament pe piaţă, în condiţiile în care necesităţile sunt absolut diferite? Ce ar însemna asta pentru pacienţi?

Soţii Sidorenco sunt bolnavi de diabet zaharat de mai bine de zece ani. Chiar dacă ambii sunt diabetici, folosesc insulină diferită. Cea care-l ajută pe el, îi face rău soţiei lui.

Cele două preparate folosite de soţii Sidorenco sunt oferite gratuit de către stat. Unul este produs în Danemarca, altul - în America. Pe piaţă mai sunt alte trei tipuri de insulă, doar că de acestea au nevoie mai puţini pacienţi. Aşa că, statul nu le mai oferă gratuit. Cert este că un diabetic poate folosi doar un singur tip de medicament. În lipsa lui, nu poate lua altul.

Şi atunci, câtă dreptate are Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei când optează pentru un singur tip de insulină? Sau autoritatea încearcă să protejeze interesele cuiva? Economiştii sunt convinşi că legea privind protecţia concurenţei nu putea fi aplicată în acest caz. Adică insulina nu poate concura la licitaţie, preparatele sunt diferite.

Vezi în materialul video care este poziţia Ministerului Sănătăţii cu privire la acest subiect.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu