Pe frig şi noroi, la GRĂDINIȚĂ. Copiii din satul Tocuz merg zilnic pe jos trei kilometri

Embed:

Trei kilometri pe jos, prin ploaie și frig. Astfel sunt nevoiţi să ajungă zilnic la grădiniţă copiii din satul Tocuz, raionul Căuşeni.

Autoritățile locale nu pot asigura transport micuților, deoarece nu dispun de un microbuz. Problema a fost discutată ieri cu deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, care a mers în satele Tocuz și Tănătari pentru a discuta cu cetățenii despre problemele cu care se confruntă.

Grădinița din satul Tocuz, deschisă anul trecut după reparații, este frecventată acum de 235 de copii. Singura problemă este dificultatea cu care ajung micuții la instituție.

"E foarte greu pe vremea nefavorabilă, când ninge plouă este imposibil să vină mămica cu un copil în brațe. Până la grădiniță copilul răcește", a spus Maria Parălungă, directoarea grădiniței din satul Tocuz.

"Îmi ia în jur de o oră ca să ajung de acasă până la grădiniță. Sunt angajată, am serviciu, trebuie să ies din casă mai devreme de șapte ca să ajung la opt la grădiniță", a spus Mariana Tricolici, părinte.

Primarul localităţii spune că mai mulţi politicieni au promis să-i ajute, însă totul s-a rezumat doar la vorbe.

"Și calculatoare au promis și microbuz pentru copiii ni s-a promis, chiar în timpul apropiat. A trecut un an de zile și noi am rămas numai cu vorbele", a declarat Alexandru Țurcan, primarul satului Tocuz.

Deputatul Sergiu Sîrbu le-a dat asigurări părinților să găsească o soluție cât mai rapid.

"Vă promit că vom depune efort maxim ca să găsim posibilități și soluții pentru a ajuta. Trebuie să ne gândim cum să soluționăm problema cu transportul, mai ales că vin frigurile."

Oamenii s-au mai plâns că drumurile de acces spre sat sunt în stare deplorabilă și necesită reparație.

Deputatul a vizitat şi grădinița din satul Tănătari, din același raion. Angajații au solicitat ajutor financiar pentru reparația sălii festive, dar și salarii mai mari.

"Cel puțin 10% va fi majorat salariul dvs. Știu că este puțin, dar oricum este un început. Pentru aceste 10% din buget s-au alocat peste 400 de milioane de lei."

Parlamentarul a mers și la gimnaziul "Pantelimon Erhan", unde a discutat cu profesorii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu