Pe drumurile din ţară urmează să fie instalate 15 stații de încărcare pentru maşinile electrice

Embed:
Pe şoselele din ţară urmează să fie instalate 15 baterii pentru maşinile electrice. În prezent, există doar o singură staţie de alimentare, care este amplasată în Capitală, asta în vreme ce numărul şoferilor care conduc astfel de automobile este în creştere.

Maxim Ciumaș conduce un vehicul electric de aproximativ jumătate de an.

"100 de kilometri costă să-i parcurgi cu ea aproximativ 25 de lei. Nu elimină gaze de eşapament, nu trebuie de schimbat filtrele, nici uleiul. În Ucraina sau în România astfel de staţii sunt sute, doar la noi în ţară aici e unicul unde poţi încărca maşina", a spus şoferul, Maxim Ciumaş.

Unii şoferi spun că ar renunţa la maşinile pe combustibil, dacă ar avea unde face plinul la priză.

"La mine maşina este şi cu electricitate şi cu combustibil. Aş prefera să fie sută la sută electrică, dar din cauza că avem puţine staţii de alimentare cu electricitate. Este doar una accesibilă pentru majoritatea.Suntem mulţi, stăm în rând. Dacă va fi staţie de alimentare la nord, la sud, o să-mi iau una electrică. "

Maşinile electrice avantajează şi mediul, nu doar buzunarul.

"Poluarea va scădea din punct de vedere al diminuării impactului anumitor maşini.Eu sunt pentru aceia ca ele să fie introduse. Trebuie să fie create şi condiţii pentru biciclete, motociclete, electro mobile atât staţii, cât şi locuri de parcare", a spus ecologistul, Tudor Cozari.

"Nu au eliminările toxice în aer. Silenţioase. O reîncărcare completă se face aproximativ 10-12 ore. Depinde mult de construcţia automobiluului, la unele se încarcă mai repede, la altele mai încet" a spus , expertul auto, Igor Ceban.

Proiectul prin care se vrea dezvoltarea infrastructurii de încărcare a maşinilor electrice este susţinut şi de Ministerul Economiei.

"Vom avea un oraş mult mai curat, fără emisii de carbon şi mult mai liniştit, fără zgomot de motoare. Să punem instalaţii şi pe traseele naţionale care duc spre România şi spre Ucraina", a spus ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

În prezent, în ţară sunt 86 de autoturisme electrice şi peste 7 600 de maşini hibrid.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu