Pe ce loc se află Moldova în topul ţărilor privind potenţialul dezvoltării umane. Banca Mondială a făcut public clasamentul

Embed:

Investiţiile făcute în sănătatea şi şcolarizarea copiilor duc la creşterea veniturilor acestora pe termen lung. Noul studiu al Băncii Mondiale privind indicele capitalului uman plasează Moldova pe locul 75 în lume din 157 de ţări.

Analiza experţilor Băncii Mondiale arată că investiţiile făcute de stat în sănătate şi educaţie au beneficii de durată pentru populaţie şi duc la majorarea veniturilor oamenilor şi, implicit, a bugetelor naţionale. Pentru calcularea punctajului au fost analizate cunoştinţele, competenţele şi sănătatea acumulate de cetăţeni pe parcursul vieţii.

Pe primul loc în top se află Singapore, cu un indice de 0,88. România este pe locul 67, cu un scor de 0,6, iar Moldova ocupă o poziţie de mijloc, locul 75, în statistica Băncii Mondiale, cu un indice de 0,58, înaintea Armeniei, care e pe 78. Pe ultimul loc, 157 este Ciad. 

Indicele arată că un copil născut acum în Moldova, va fi la 18 ani cu 58 la sută mai productiv decât este acum un adult, dacă beneficiază de condiţii de sănătate şi de studii complete.

Datele Băncii Mondiale demonstrează că productivitatea şi creşterea economică sunt direct legate de sănătatea şi de pregătirea profesională a oamenilor. Îngrijorător este faptul că, potrivit Băncii Mondiale, 56 la sută dintre copiii născuţi azi în întreaga lume vor pierde mai mult de jumătate din câştigurile potenţiale pe durata vieţii din cauza lipsei de implicare a guvernelor ţărilor în care trăiesc.

Reprezentanţii Băncii Mondiale şi-au exprimat speranţa că noul studiu va impulsiona conducerilor ţărilor din întreaga lume să investească mai mult şi mai eficient în oamenii lor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu