PDM va ataca la Curtea Constituțională modificările în Legea cu privire la Procuratură, adoptate de alianța PSRM-ACUM

Embed:

Partidul Democrat din Moldova va ataca la Curtea Constituțională modificările în Legea cu privire la Procuratură, adoptate în două lecturi de alianța PSRM-ACUM.

În luarea de cuvânt de la tribuna Parlamentului, deputatul democrat, Vlad Cebotari, a subliniat că proiectul de lege propus de Ministerul Justiției înseamnă de fapt supunerea directă a Procuraturii controlului politic.

Cebotari a amintit că legea în vigoare a fost elaborată cu participarea reprezentanților societății civile, dar și a experților occidentali și a avut menirea să asigure independența instituției și acordarea unei autonomii depline Consiliului Suprem al Procurorilor. În schimb, modificările la Legea Procuraturii, făcute în grabă, de către actuala majoritate parlamentară, fără consultări publice, fără avizul Comisiei de la Veneția, fără o opinie a Uniunii Europene, impun practic controlul politic asupra acestei instituții importante.

"Credeam sincer că majoritatea din această sală, la fel ca cetățenii își doresc o justiție corectă, mai puțin politizată, care să nu depindă de indicațiile de peste drum, de la Ministerul de Interne sau din altă parte, dar se vede că nu ne este sortit acest lucru. Unica explicație este că doriți să fie controlată politic instituția Procuraturii. Mutați filtrul la Ministerul Justiției. Unde este separarea puterilor în stat?", a declarat Vladimir Cebotari.

"Constituția Republicii Moldova, art. 125(1) spune 'Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenței și imparțialității procurorilor'. Prin proiectul de lege înaintat astăzi de noua guvernare, CSP este lipsit de atribuțiile pe care le are conform Constituției. PDM va contesta la Curtea Constituțională această lege", a menționat deputatul Pavel Filip.

Proiectul de lege a fost votat în două lecturi de majoritatea parlamentară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu