PDM susține convocarea Parlamentului în ședință specială, pentru revotarea legilor respinse de Dodon

Partidul Democrat din Moldova (PDM) susține convocarea Parlamentului în ședință specială pe 21 septembrie, pentru revotarea legilor respinse de președintele Dodon

Printre legile care vor fi votate repetat sunt Legea cu privire la combaterea terorismului, Legea privind reforma Academiei de Științe, Legea cu privire la energetică, Legea tichetelor de masă. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul briefingului săptămânal al PDM.

"Refuzul Președintelui de a promulga aceste legi afectează mai multe sectoare de activitate, înseamnă timp și bani pierduți, greutăți în implementarea Acordului de Asociere cu UE, împiedicarea implementării reformelor de pe agenda Guvernului. Egoismul președintelui nu trebuie să afecteze soarta cetățenilor", a declarat Andrian Candu, vicepreședinte al PDM.

Cu referire la refuzul lui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de Ministru al Apărării, speakerul Parlamentului a menționat că hotărârea Curții Constituționale nu descrie ce se întâmplă dacă președintele încalcă Constituția și nu desemnează candidatul înaintat repetat. "Vom aștepta interpretarea Constituției, care a fost sesizată azi de Guvern, pentru că suntem la moment într-un blocaj instituțional, pe care sperăm că îl vom depăși curând", a spus președintele Parlamentului.

Andrian Candu a avut și câteva precizări despre protestul opoziției de duminică, inclusiv în legătură cu solicitările înaintate. În acest context, el a catalog drept ridicolă situația în care Maia Sandu cere anularea votului mixt, ea venind din PLDM, partid care a promovat intens schimbarea sistemului electoral. La fel de cinic, în opinia speakerului, arată și Andrei Năstase, care aduna înainte lumea în stradă să ceară, împreună cu cei din Platforma DA, susținerea votului uninominal, iar acum îi cheamă pe oameni în stradă împotriva a ceea ce chiar echipa lui le-a cerut.

"Acești lideri aduc o confuzie mare în mintea cetățenilor. Ei nu mai înțeleg ce vrea opoziția, iar duminică am văzut o debandadă în rândurile lor", a subliniat Andrian Candu. El a sugerat opoziției să formuleze mai clar mesajele, astfel încât guvernarea să înțeleagă exact ce vor și de ce vor ceea ce solicită.

În acest context, președintele Parlamentului a comunicat că opoziției urmează să i se dea acces la anumite procese importante ale instituțiilor, să poată vedea realitatea și să critice ce nu merge bine în cunoștință de cauză, dar chiar și să vină cu soluții. Până săptămâna viitoare, urmează să fie definitivate propunerile concrete, cu soluțiile legale pentru a pune în practică această inițiativă.

Andrian Candu a precizat că discuția aceasta a apărut după protestul de duminică, când s-a văzut modul în care partidele de opoziție se critică unele pe altele și au mesaje care se contrazic, exprimându-și speranța că opoziția va accepta propunerea guvernării.

De asemenea, președintele Legislativului a adus mulțumiri polițiștilor, care duminică au stat în stradă să asigure ordinea publică, au oferit apă manifestanților și au avut un comportament foarte corect. "Am văzut polițiști care împărțeau apă protestatarilor, chiar dacă erau blamați de opoziție", a punctat Candu.

Un alt subiect discutat azi a vizat starea infracțională din țară. În urma discuțiilor, s-a solicitat Ministrului Afacerilor Interne elaborarea cât mai curând a unui plan de măsuri care să vizeze în primul rând prevenția, dar și combaterea fenomenului infracțional.

În cadrul ședinței săptămânale s-a discutat și despre convocarea Consiliului Politic Național al PDM. Decizia Biroului a fost ca această ședință să aibă loc la începutul lunii octombrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu