PDM susţine că Rusia încearcă să influențeze alegerile parlamentare din Republica Moldova

Embed:

Cu două zile înainte de alegerile parlamentare, ministerul de Interne de la Moscova a deschis un nou dosar pe numele liderului partidului de guvernare, Vlad Plahotniuc. Motivul ar fi pretinse infracţiuni comise între anii 2013 - 2014.

Ca urmare, Partidul Democrat din Moldova a sesizat observatorii OSCE, Institutul Republican Internațional din SUA, observatorii acreditați în țara noastră, inclusiv cei din partea Parlamentului European, dar și ambasadele acreditate la Chișinău, în legătură cu acţiunile Rusiei de a-l intimida, abuza și șantaja pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Democraţii susţin că scopul acestor acţiuni este de a influența rezultatul alegerilor, de a manipula opinia publică și de a sprijini o anumită forță politică în detrimentul alteia, părere care e împărtăşită şi de analiştii politici de la Chişinău.

Democraţii fac referire şi la cazul celor doi piloţi moldoveni, foşti ostatici în Afganistan, care sunt ţinuţi nejustificat la Moscova, în scop de PR pentru un partid de la Chişinău. PDM a informat comunitatea internațională și despre încercările repetate ale serviciilor speciale ruseşti de a restricționa libertatea de deplasare a unor lideri democraţi, prin intermediul unor sesizări abuzive către Interpol.

Democrații consideră că toate aceste acţiuni fac parte dintr-un război hibrid în care liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a fost vizat de mai multe ori. Jocurile serviciilor speciale din Rusia au fost dejucate de reprezentanţii Interpol.

La sfârșitul anului 2017, autoritățile de la Moscova au vrut să îl dea în urmărire internaţională pe Vlad Plahotniuc prin Interpol, însă, cererea a fost refuzată de organizaţie.

Secretariatul general al Interpol a calificat solicitarea drept hărţuire politică şi a cerut statelor membre să ignore cererea Kremlinului în privința președintelui PDM.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu