PDM şi ACUM propun micşorarea salariului preşedintelui. Reacţia socialiştilor

Embed:

După ce şi-au majorat salariile cu patru mii de lei, deputaţii au devenit dintr-o dată altruişti şi toţi într-un glas spun că vor ridica mâinile în Parlament pentru micşorarea lor. Iar ca să nu rămână doar ei cu salarii mai mici, deputaţii blocului ACUM şi PDM vor să scadă şi lefurile altor demnitari, inclusiv a preşedintelui Dodon. Un amendament în acest sens urmează să fie propus la Parlament.

"Noi vom veni şi cu amendamente pentru a ajusta şi salariile altor demnitari de stat, de exemplu, mă gândeam la preşedintele Republicii Moldova, mă gândeam la miniştri", a afirmat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

"Foarte mulţi colegi, inclusiv, de aici, din Parlament, dar şi cei din Guvern şi preşedintele Republicii Moldova vor intra în iniţiative populiste. Noi îl vom completa cu scăderea salariilor şi la preşedintele ţării, şi la miniştri, şi la alţi funcţionari", a spus deputatul PDM, Andrian Candu.

În apărarea salariului şefului statului au sărit însă socialiştii, care spun că n-au de gând să voteze aşa ceva. 

- Nu veţi susţine ca să fie micşorat salariul preşedintelui?
- Noi nu am examinat asemenea subiect, este un subiecte care se discută în coridoare. Noi vorbim despre legea bugetului, idei năstruşnice care apare atunci când deputatul Alaiba merge cu lift de la etajul întâi la etajul şase, chiar nu doresc să le comentez, a menţionat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Deputaţii s-au referit şi la declaraţiile contradictorii ale premierului Ion Chicu, care săptămâna trecută a spus că executivul nu va susţine iniţiativa privind micşorarea salariilor, iar peste câteva zile a declarat deja că acest proiect de lege ar putea avea aviz pozitiv din partea Guvernului, însă decizia finală în acest sens încă nu a fost luată. 

"Domnul Chicu este un prim-ministru prin procură, aşa l-am numit eu, el îndiplineşte toate indicaţiile care vin de la Dodon. Dacă Dodon îi va spune va da aviz pozitiv, el va da aviz pozitiv", a comunicat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Socialiştii sunt siguri că premierul va susţine iniţiativa lor. 

"Probabil de aceea că noi am susţinut acest Guvern, probabil, pentru că noi susţinem iniţiativele acestui Guvern, Guvernul, la rândul lui, trebuie să asculte şi pe noi", a spus deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Am solicitat reacţia Preşedinţiei la acest subiect. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Carmena Sterpu, nu a răspuns deocamdată la apelurile şi mesaje noastre.

De la începutul acestui an, salariile deputaţilor au fost majorate cu patru mii de lei și au ajuns la aproximativ 14.500 de lei. E vorba însă doar de salariul de bază. Cu tot cu sporuri, unii deputaţi ajung să ridice şi 18 mii de lei pe lună. La rândul său, Igor Dodon ridică lunar un salariu de aproape 20 de mii de lei.

loading...

Lasă un comentariu