PDM: Respectarea reprezentării proporționale a majorității parlamentare și a opoziției în CEC, încălcată de alianța PSRM-PAS-PPDA

Alianța PSRM-PAS-PPDA, care a desemnat câte un exponent din partea fiecărui partid în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale, a încălcat principiul de reprezentare proporțională a majorității parlamentare și a opoziției, așa cum prevede Codul Electoral, potrivit PDM.

Într-un comunicat emis de PDM, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a evocat că prin această desemnare nu a fost respectat principiul de reprezentare proporțională a majorității parlamentare și a opoziției, așa cum prevede articolul 16 din Codul Electoral.

"Prin decizia de astăzi Alianța PSRM-ACUM a încălcat legislația și a demonstrat încă o dată că afirmațiile despre depolitizarea instituțiilor statului sunt declarații goale, urmărindu-se, de fapt, instalarea în funcții a exponenților actualei puteri", a menţionat Sergiu Sîrbu.

Totodată, deputatul democrat Andrian Candu a spus că, dacă cu adevărat s-ar fi dorit o transparență, ar fi fost organizat un concurs pentru selectarea celor mai buni candidați pentru CEC, dar, astăzi, asistăm la o numire discreționară a exponenților partidelor politice.

Menţionăm că în funcția de membru al CEC au fost desemnați: din partea PPDA - Dumitru Pavel, care este avocatul liderului PPDA, Andrei Năstase, și care apără interesele membrilor PPDA, reprezentantul socialiștilor - Maxim Lebedinschi, consilier pe probleme juridice al președintelui Igor Dodon și doctorul în drept Dorin Cimil, propus de PAS.

Cele trei funcții de membru în cadrul CEC au devenit vacante după ce președintele instituției, Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru și membrul Comisiei, Iurie Ciocan, și-au depus cererile de demisie în semn de protest față de imixtiunea politicului în activitatea CEC.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu