PDM PROPUNE VOT UNINOMINAL! Vlad Plahotniuc: Cetăţenii vor putea demite deputaţii (VIDEO)

Embed:

Sistemul electoral din țară ar putea fi modificat. Partidul Democrat din Moldova inițiază trecerea la votul uninominal pentru alegerile parlamentare. PDM mai vrea ca cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu și-a respectat promisiunile.

Mai mult, democrații propun ca și diaspora să aibă propriii legiuitori în Parlament. Despre aceste inițiative a anunțat astăzi președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă. 

"În legătură directă cu necesitatea de a reforma clasa politică, cu dorinţa oamenilor de a avea împreună cu copii lor un trai mai bun, am decis împreună cu colegii din PDM să sprijinim reformarea sistemului de alegere a deputaţilor în Parlament şi să promovăm în societate şi în Legislativ idea votului uninominal. Votul uninominal rezolvă câteva lucruri foarte importante: votul uninominal dă posibilitate reală cetăţenilor să decidă pe cine trimit ei în Parlament, să nu mai voteze liste de partid în spatele cărora se ascund uneori persoane anonime, incompentente sau politicieni care îşi găsesc un loc cald şi uită a doua zi de oamenii care au fost votaţi. Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ pentru comunităţi clare de oameni, să provină dintr-un raion concret. Votul uninominal ne dă posibilitatea ca raioanele să fie reprezentate în Parlament de oameni locali, nu de deputaţi puşi pe listă de la centru aşa cum vrea liderul de partid sau un grup de politicieni. Însă doar votul uninominal sigur nu rezolvă problema în ceea ce ţine de controlul cetăţenilor asupra deputaţilor. În business, dacă angajezi un om şi nu îşi face treaba, îl eliberezi. Imaginaţi-vă ce ar însemna să stai patru ani cu lucrători incompetenţi în companie - ajungi în faliment. În politică, în actualul sistem electoral, cetăţenii trebuie să stea patru ani şi să privească cu neputinţă cum deputaţii le-au neglijat votul şi nu pot face nimic. Ca urmare, voi anunţa soluţia pe care am propus-o colegilor şi care a fost acceptată: în această iniţiativă privind schimbarea sistemului electoral, vom introduce pentru prima dată în Moldova posibilitatea ca cetăţenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu îşi fac datoria. Mai exact, dacă un deputat nu lucrează bine pentru comunitatea care l-a votat sau a apelat la diferite şmecherii pentru a păcăli electoratul ca să-l aleagă, sau se dovedeşte că acest deputat este corupt şi cumpărat de grupuri de interese, dacă dezamăgeşte oamenii care l-au votat sau nu respectă votul, doar promite şi nu face nimic, atunci cetăţenii nu vor mai aştepta patru ani să-l sancţioneze, ci îl vor putea demite imediat. Cetăţenii vor putea imediat să-şi aleagă alt deputat în locul acestuia. Astfel, cetăţenii primesc control complet asupra celui pe care îl aleg direct. Cetăţenii pun ştampila pe numele lui, nu pe o siglă de partid, îl trimit în Parlament, dar totodată îl pot da afară dacă nu-şi face treaba", a spus liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Totodată, liderul democraţilor susţine că, în premieră, moldovenii din Diasporă vor avea posibilitatea să-şi aleagă uninominal parlamentarii.

"Cetăţenii plecaţi în străinătate nu sunt reprezentanţi în forul legislativ, nu-şi pot face să fie auzită vocea aici în ţară. Este dificil să implimentăm vreun proiect de readucere a cetăţenilor aici, acasă, în Moldova, din moment ce ei nu sunt reprezentaţi în Parlament. Ca urmare, în iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral vom introduce pentru prima dată posibilitatea ca diaspora să aibă proprii deputaţi în Parlament, oameni care să provină din Diasporă, să le înţeleagă problemele şi să îi ajute să le rezolve. Prin sistemul de vot uninominal, Diaspora va avea deputaţii săi în Parlamentul Republicii Moldova.", a precizat Vlad Plahotniuc.

Preşedintele PDM a declarat că pentru conceperea şi elaborarea iniţiativei pe care o vor depune în Parlament, a fost studiată foarte atent practica mai multor ţări, precum SUA, Marea Britanie sau Franţa, cu democraţii avansate, în ceea ce priveşte implementarea sistemului de vot uninominal. 

Plahotniuc a amintit că în 2013 a mai existat o iniţiativă de schimbare a sistemului electoral. 

"Atunci această iniţiativă a fost avizată pozitiv de Comisia de la Veneţia, cu doar câteva menţiuni care urmau să fie lămurite. În noua iniţiativă pe care PDM o va depune, deja vor fi rezolvate şi acele obiecţii. Chiar şi în aceste condiţii, noi vom trimite din nou spre avizare Comisiei de la Veneţia. Acesta este motivul pentru care în zilele următoare vom depune această iniţiativă legislativă în Parlament. Aceasta este singura formulă prin care această iniţiativă poate fi expertizată în termeni legali. Pentru a evita speculaţiile şi dezinformarea, precizez că iniţiativa respectivă după ce o vom consulta cu colegii din coaliţie, va primi votul final în Parlament doar după ce va avea avizul Comisiei de la Veneţia şi după ce vom desfăşura consultări publice inclusiv cu societatea civilă şi cu partidele parlamentare şi extraparlamentare", a spus liderul PDM, Vlad Plahotniuc

Mai mult decât atât, preşedintele PDM a anunţat că în următoarele zile va fi lansată o campanie naţională de informare a cetăţenilor în care li se va explica ce înseamnă votul uninominal. 

"Vom derula o campanie naţională de informare prin care le vom prezenta oamenilor ce înseamnă votul uninominal şi iniţiativa noastră, apoi le vom propune să semneze pentru această iniţiativă dacă o vor considera oportună. Credem că acest dialog cu oamenii este foarte important, pentru că noi vorbim despre o iniţiativă care îi priveşte direct", a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc a trimis şi un mesaj deputaţilor care vor critica iniţiativa, deoarece "este propusă de Plahotniuc".

"Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea ca prin votul uninominal, cetăţenii să-şi aleagă direct, din raion, deputaţii aşa cum aleg primarii. Dar nu să voteze liste de partid cu oameni pe care nu îi cunosc. Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea ca prin votul uninominal, să le dea posibilitatea cetăţenilor să vă demită din Parlament, dacă în loc să mergeţi printre oameni şi să le rezolvaţi problemele, voi faceţi politică doar prin postări populiste pe Facebook sau vă daţi în spectacol în studiourile de televiziune. Da, domnilor, Plahotniuc vrea ca prin votul uninominal, cetăţenii din Diasporă să-şi aleagă proprii deputaţi în Parlament, din rândurile lor, ca să poate fi auziţi şi ei şi să îşi rezolve problemele. Asta înseamnă control real al clasei politice, asta propunem noi prin sistemul de vot uninominal", a spus Plahotniuc. 

CITEŞTE ŞI: Comisia de la Veneția dorește să ajute autoritățile de la Chișinău pentru îmbunătățirea legislaţiei electorale

CITEŞTE ŞI: Comisia de la Veneţia: Sistemul electoral din Moldova necesită îmbunătăţiri

Anterior, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat crearea unui grup de lucru pentru perfecţionarea legislaţiei electorale. Iar preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a declarat că instituţia este dispusă să conlucreze cu autorităţile din ţara noastră pentru modificarea sistemului electoral.

CITEŞTE ŞI: SONDAJ: Moldovenii vor schimbare sistemului electoral. 78% vor să voteze deputaţii în sistem uninominal

PUBLIKA.MD aminteşte că un sondaj, realizat de compania Intellect Group, arată că aproape 78 la sută dintre cei intervievați s-au pronunțat pentru vot uninominal. Precizăm că votul uninominal este un tip de scrutin menționat în legislația sistemelor electorale, practicat în SUA și Marea Britanie. Acest tip de scrutin reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viața politică a unui stat

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu