PDM invită repetat la dialog: Trebuie să găsim o soluţie pentru a depăşi blocajul politic (VIDEO)

PDM invită repetat partidele parlamentare la un dialog pentru a depăşi blocajul politic. Declaraţia a fost făcută de către vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari în cadrul unei conferinţe de presă. 

"Continuăm invitația la dialog. Ieri a fost lansată o invitație pentru a urma și recomadările de a porni anumite dicuții și pentru a depăși situația politică creată. Eu nu sunt sigur că cineva a auzit răspunsuri foarte clare la invitația noastră.

Noi am auzit câteva răspunsuri, multe din aceste răspunsuri au fost diferite. Spre exemplu, apreciem răspunsul foarte rapid al lui Năstase, care a declarat că este gata și trebuie să așezăm la masa de discuții. Am auzit răspunsul domnului Novac, care a spus că urmează să examineze și să vină cu un răspuns. Dar am auzit și răspunsul altor trei actori politici, care nici nu au respins și nici nu au acceptat, dar a fost un fel de ping-pong. Invitația noastră este una valanilă și în continuare.

Motivul acestor discuții este unul evident și nu doar din cauza că noi suntem îndrumați și nouă ni se recomandă de către partenerii noștri de dezvoltare să ne așezăm la masa de discuții. Să recunoaștem că suntem în fața unui blocaj constituțional, dar și politic. Din punctul nostru de vedere, blocajul constituțional nu poate fi depășit și nu poate fi depășit pentru că avem unele decizii ale CC, care ne plac nouă sau nu, dar ele sunt deciziile CC și eu nu cunosc precedente în Republica Moldova, când deciziile CC nu au fost respectate și nu au fost aplicate. Nu suprimă, nu reduc, nu anulează, nu modifică esența și conținutul hotărârii CC, declarațiile politice sau cele de presă, comunicatele de presă sau chiar și afirmațiile unor politicieni.

Ar însemna că astazi avem un singur Guvern și un parlament dizolvat. Acel guvern este Guvernul Filip, care este un guvern interimar și care are niște competențe foarte limitate de administrare a treburilor publice. 

Noi invităm repetatat toate părțile la un dialog să găsim ieșire din acest blocaj. Soluții avem și le propunem la masa de dialog. Soluția este doar politică. Noi nu vedem alte tipuri de suloții, decât acele politice. Între timp, ne declarăm îngrijorarea față de multe lucruri care se întâmplă în țară.

Pe lânga un Guvern care se declară corect, ieri, la un post de televiziune, Dodon a declarat că tot ce s-a întâmplat a fost o operațiune a serviciilor de inteligență a Federației Ruse și dumnealui a fost un agent în acțiune. Acest lucru este și mai grav. 

Dumnealui a încălcat juramântul și nu îți respectă datoriile de a sluji poporului moldovenesc. Eu nu mai vorbesc despre alte minciuni formate în agonia de a scapa de răspundere în fața oamenilor pentru acțiunile pe care PDM le consideră de trădare. Ați auzit ce condiții a pus în cadrul formării unei coaliții cu PD.

Daca urmăriți chiar și declarațiile de presă când a declarat că merge la anticipate. Aceste situații pun în dificultate angajații din sectorul public, acesta se lărgește și devine mai profund.

Imaginati-vă că pe masa unui polițist se află o decizie a CC, care stabilește clar că parlamentul este dizolvat și este unicul act legal care tratează o anumita situație și exista o declarație care pretind că sunt Guvern activ. Ce trebuie să creadă acel polițist în hotarirea CC sau în communicatele de presa.

Este evident că nu există o aaltă soluție decât să găsim ieșire din această situație. CC s-a expus în mai multe rânduri că un Guvern trebuie format în 3 luni și termenul nu trebuie încălcat și urmează dizolvarea.

Mai mult, CC încă în 2013 a interpretat cuvântul poate. Și a spus că acest cuvînt poate trebuie interpretat că trebuie. Acel termen de 3 luni trebuie să fie suficient.CC  a clarificat că trei luni sunt 90 de zile.

Deci, ne aflăm în situația în care la 7 iunie, după hotarârea CC a clarificat termenul în care poate fi numit guvernul.

Partidele au declarat că mai sunt câteva ore în care poate fi format Guvernul. Atât ACUM, cât și PSRM și președintele Dodon fiind conștienți că la 7 a expirat. La data de 8 apar alte acțiuni de pretindere de a se petrece o ședință de parlament fară toate partidele. Pe întuneric s-a pretins că se face o coaliție și un Guvern.

Ne place CC sau nu, este un fapt împlinit, oricare acțiune care se produce după, nu este altceva decât încălcarea normelor constituționale. Acestea pot fi tratate ca uzurpare de stat.

Nimic rău nu să schimbat, cum funcționa Guvernul așa și funcționează. PDM nu se ține de guvernare sau de fotolii. Și daca vă trebui să plece o vă face. Dar în câmpul legal si cel constituțional.

Apelul nostru de azi se referă la politicieniii care par responsabili, să ne așezăm la masa de discuții. Nu va participa liderii și domnul președinte. Pentru a încercă să fie o deschidere de la alte partide. Asta pentru a se trece peste emoții și a găsi un compromise pentru a scoate tara din criză", a declarat Vladimir Cebotari.

Lasă un comentariu