PDM: Fondul de subvenţionare în agricultură trebuie să depăşească un miliard de lei

Embed:

Agricultura se poate dezvolta doar prin majorarea fondului de subvenţionare a fermierilor şi prin atragerea investiţiilor. Este opinia mai multor oameni din localităţile din ţară, pronunţată la întâlnirile cu democraţii.

Vicepreşedintele PDM Igor Corman le-a spus localnicilor din satele raionului Soroca că fondul de subvenţionare în agricultură trebuie să depăşească, în următorii ani, un miliard de lei.

"În acest an am reuşit ceva, am mărit fondul până la 600 de milioane, însă e puţin. După calculele noastre trebuie să ajungem măcar la un miliard şi jumătate. Să introducem un impozit unic, atunci şi agricultorii vor fi mulţumiţi şi o să avem şi acumulări la buget", a declarat Igor Corman.

Fermierii spun că ar trebui să beneficieze şi de facilităţi mai mari la achiziţionarea tehnicii agricole.

"Tinerii nu vor să muncească, pentru că nu au tehnică avansată, pentru a lucra pământurile la un nivel înalt, de asta nici nu căpătăm acea roadă care ne-o dorim".

"Pentru ţăranii din Moldova ar trebui de rezolvat o singură problema, piaţa de desfacere, nici nu mai avem nevoie de investiţii, deoarece omul singur îşi va bate capul".

Ministrul degrevat al Transporturilor, Vasile Botnari, le-a vorbit localnicilor din Orhei despre promovarea de către stat a produselor moldovenești, atât în Vest, cât şi în Est. 

''Este foarte important că acordăm o atenţie foarte mare la infrastructură, drumuri, portul Giurgiuleşti este deschis acum ca să transportăm mărfuri, dar e necesar ca producţia noastră să fie cunoscută în UE. PDM crede că statul trebuie să pregătească un plan de marketing pentru trei ani, astfel încât din contul statului să fie achitate compensaţii, astfel ca toate podusele noastre agricole să fie cunoscute în toată Uniunea Europeană", a spus ministrul degrevat al Transporturilor, Vasile Botnari.

Iar democratul Sergiu Sîrbu a discutat cu localnicii din Ceadîr-Lunga despre facilităţile Acordului de Asociere şi ale celui de Liber Schimb.

"Ştim cu toţii că nivelul de trai din Germania sau Franţa este cu mult mai înalt decât în Rusia, Belarus şi Kazahstan. Cum vom putea comercializa produsele noastre în Europa dacă ale lor sunt de o calitate mai bună?", a întrebatun locuitor.

"Bineînţeles că nimeni nu ne aşteaptă cu braţele deschise. Ni s-a dat doar undiţa, stimaţi prieteni, dar peştii trebuie să-i prindem singuri. Trebuie să muncim pentru asta!'', a spus Sergiu Sârbu.

Consultarea democraţilor cu cetăţenii va dura până în data de 26 noiembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu