PDM face apel la toate partidele politice pentru încetarea acțiunilor prin care să compromită procesul electoral şi vine cu exemple de sfidare a legii

Embed:

Partidul Democrat din Moldova constată apariția, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a dispozițiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și Codului audiovizualului.

Potrivit unui comunicat emis de PDM este vorba despre ilegalități care pot influența în mod negativ procesul electoral, motiv pentru care PDM a decis să sesizeze oficial instituțiile responsabile de organizarea alegerilor. 

"Dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influențeze rezultatul alegerilor și să discrediteze desfășurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalități o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicității, au înțeles că susținerea lor este tot mai redusă în rândul cetățenilor și încearcă să prevină un eșec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada pre-electorală.

Iată doar câteva exemple de sfidare a legii din partea celor menționați:

1. În cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces. De asemenea, șeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.

2. Până în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral. Cu toate acestea, remarcăm faptul că deja de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea unui așa-zis bloc electoral, intitulat "Acum". Agitația electorală este făcută de către reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și de cei ai Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal. În acest sens, se consemnează următoarele acțiuni de agitație electorală, desfășurate înainte de termen, de reprezentanții celor două partide politice în favoarea așa-zisului bloc electoral "Acum": distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md, etc. În context, cerem să se atragă atenție și la aspectele de finanțare a acestor acțiuni de agitație electorală. Nu este clar cine achită toate aceste cheltuieli de campanie, pentru că nici PAS și nici Platforma DA nu pot achita materiale și cheltuieli pentru acțiuni de promovare a așa-zisului bloc ACUM. Cu toate acestea, acțiunile lor publice sunt de promovare a blocului electoral și nu a partidelor legal constituite. 

3. Un șir de asociații obștești se implică tot mai activ și deschis în campanii ilegale de promovare politică a unor potențiali concurenți electorali, iar cel mai grav este că acestea sunt finanțate din surse externe, ceea ce este categoric interzis de lege. Avem de-a face cu o finanțare mascată din bani externi a unor acțiuni cu caracter electoral. Toate aceste acțiuni ilegale urmează să fie documentate și transmise instituțiilor abilitate.

4. PAS și PPDA continuă să calce în picioare legislația prin efectuarea de deplasări în străinătate finanțate din surse externe, după modelul ilegalităților grave din scandalosul caz Open Dialog, aflat în anchetă națională și internațională, cu implicarea celor două partide menționate. 

5. Mai mulți radiodifuzori distribuie știri neadevărate, obținute inclusiv prin utilizarea unor false identități în dialogul cu persoanele intervievate. Un exemplu de acest gen este reportajul "Angajați de la poștă, emisari ai PD", unde jurnaliștii de la Jurnal TV s-au prezentat în mod fals ca fiind reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova. Acest caz de furt de identitate și manipulare a fost deja semnalat către CCA.

Acestea sunt doar câteva exemple de sfidare a legii, prin metode care se pare că au devenit o practică de zi cu zi a unor partide și organizații. Acestea încearcă, prin nerespectarea legii, să-și creeze avantaje electorale incorecte și să influențeze rezultatul alegerilor încă din perioada pre-electorală", se notează în comunicatul emis de PDM.

În acest context, PDM face apel la toate partidele politice să înceteze imediat aceste practici ilegale, să revină pe calea legalității și să înceteze să facă acțiuni prin care să compromită procesul electoral. Totodată, PDM cere instituțiilor statului să asigure respectarea legii, să monitorizeze cu maximă atenție acest comportament ilegal al unor organizații, să le analizeze cu obiectivitate prin prisma legislației și să ia deciziile care se impun pentru a stopa aceste practici ilegale.

"Partidul Democrat din Moldova dorește ca alegerile parlamentare să se desfășoare în cele mai bune condiții și în spirit democratic. În acest scop, a fost creat un grup de lucru format din juriști și experți în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfășoară procesul pre-electoral și electoral, va analiza fiecare încălcare a legii și o va prezenta instituțiilor abilitate, dar și partenerilor externi interesați de alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova", se menţionează în comunicatul emis de PDM.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu