PDM este primul partid care a semnat Codul de conduită elaborat de CEC pentru campania electorală

Embed:

PDM este primul partid care a semnat Codul de conduită elaborat de Comisia Electorală Centrală pentru campania electorală. Formaţiunea este urmată de PSRM. Reprezentanţii acestor partide spun că este foarte important ca, în această perioadă, concurenţii electorali să respecte normele legale şi să dea dovadă de fair-play politic. Ei au făcut apel şi către ceilalţi participanţi la scrutin să semneze documentul.

"Nu este o luptă pentru viaţă şi moarte şi de aceea fiecare trebuie să avem comportamentul, începând de la educaţia celor şapte ani de acasă şi terminând cu cele mai bune standarde europene şi internaţionale în domeniul alegerilor. Să avem toţi un comportament decent, să fie o luptă a viziunilor, a opiniilor şi nu a hărţuirii sau intimidare", a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

În acelaşi timp, Andrian Candu a spus că democraţii vor monitoriza minuţios derapajele concurenţilor electorali. Nu vor fi scăpaţi din vedere nici reprezentanţii PDM.

"Vom veni şi cu investigaţii şi cu reflectarea acelor fapte şi dacă va fi cazul şi cu sancţiuni", a precizat Candu.

Următorii care au semnat Codul de conduită sunt socialiştii.

"Considerăm că este corect, considerăm că trebuie să semneze absolut toată lumea, dar nu doar să semneze, dar şi să îndeplinească ceea ce este scris acolo", a specificat Ion Ceban, șeful fracțiunii PSRM în CMC.

Codul de conduită este o convenție încheiată între concurenții electorali şi reprezentanții mass-media privind modul de desfăşurare şi de reflectare a campaniei electorale, care exclude lezarea demnității şi imaginii concurenților electorali.

Potrivit Codului electoral, concurenţii trebuie să semneze acest document înainte de a începe campania electorală. Cei care nu vor semna acest cod nu vor fi sancţionaţi. Există însă riscul de a fi taxaţi de alegători, susţine conducerea CEC.

"Este mai mult un document care imprimă obligaţia morală de respectare a principiilor prevăzute în Codul electoral. Dar sigur că pe partea de semnare a acestui document şi iarăşi revin la faptul mai important de aplicare corectă şi respectare va duce la credibilitatea faţă de concurenţii electorali care s-au înscris cursa electorală", a punctat Alina Russu, preşedintele CEC.

Reprezentanţii blocului creat de binomul PAS-PPDA au decis să nu meargă la Comisia Electorală Centrală pentru a semna Codul de conduită, ci au transmis o scrisoare la CEC prin care anunţă că semnează documentul.

Totodată, conducerea Partidului Naţional Liberal a precizat că nu va semna codul, deoarece nu cred că toţi concurenţi electorali îl vor respecta. Totuşi, cei de la PNL promit că vor avea un comportament corect în campania electorală pentru parlamentarele din 24 februarie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu