PDM cere partenerilor externi și organizațiilor internaționale să intervină pentru a stopa abuzurile și presiunile actualei guvernări

Embed:

PDM facem apel către partenerii externi și organizațiile internaționale să intervină pentru a stopa abuzurile și presiunile guvernării, instaurate în Republica Moldova. 

Totodată, Partidul Democrat din Moldova solicită implicarea partenerilor externi pentru a convinge politicienii de la putere să revină în câmpul constituțional, inclusiv să respecte pluralismul politic, statul de drept și principiile democratice.

Mai jos vedeţi apelul integral al PDM:

"Consiliul European 
Parlamentul European 
Comisia Europeană

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE)
Consiliul Europei
Delegația Uniunii Europene în Moldova

Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene în Moldova
Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova

Departamentul de Stat al SUA
Oficiul Consiliului Europei în Chișinău

Misiunea OSCE în Moldova

Partidul Democrat din Moldova, în calitate de principală forță politică de opoziție, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu multiplele derapaje antidemocratice și abuzuri ale actualei puteri, instaurate în Republica Moldova. În acest context atragem atenția partenerilor externi asupra următoarelor chestiuni:

1. Încălcarea principiului pluralismului politic

PDM își exprimă îngrijorarea în legătură cu declarațiile recente ale actualei puteri, potrivit cărora Partidul Democrat "trebuie declarat în afara legii". Considerăm aceasta o tentativă de eliminare a singurului partid parlamentar de opoziție, o răfuială politică a guvernării.

Coaliția de guvernare continuă să facă presiuni asupra Procuraturii Generale pentru ca aceasta să inițieze un dosar penal pentru uzurparea puterii în stat, inițiativă respinsă anterior de această instituție. Mai grav este că recent președintele țării a anunțat că a dat indicații noului procuror general interimar să investigheze "uzurparea puterii de stat în luna iunie curent".

Aceste tentative de a fabrica dosare penale liderilor PDM pentru uzurparea puterii în stat sunt revoltătoare, inclusiv în contextul în care comunitatea internațională a salutat transferul pașnic al puterii din partea PDM.

Cu toate acestea, majoritatea parlamentară a creat o comisie de anchetă ”pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a PDM realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale". Comisia exercită presiuni asupra instituțiilor statului și nu are drept scop ”elucidarea circumstanțelor", ci condamnarea publică a Partidului Democrat și scoaterea formațiunii în afara legii, în contextul alegerilor locale din luna octombrie.

2. Exercitarea presiunilor asupra membrilor de partid (deputați, primari, funcționari)

Membrii PDM sunt alarmați și de presiunile pe care le exercită asupra acestora reprezentanții actualei puteri. Sute de funcționari din țară sunt demiși din funcție doar pentru motivul că au făcut parte din fosta guvernare. Noul Guvern a concediat ilegal într-o singură zi 65 de funcționari (secretari de stat angajați prin concursuri transparente și publice, dar și șefi ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat).

Avem semnale și plângeri de la organizațiile teritoriale ale partidului, în care membrii PDM ne spun că sunt persecutați, amenințați și șantajați cu dosare penale ca să treacă la partidele noii puteri politice. Deputați din fracțiunea parlamentară a PDM sunt intimidați ca să-și depună mandatele sau să treacă la alte formațiuni politice aflate la guvernare. Ba mai grav, recent înregistrăm cazuri în care rude ale deputaților sau membrilor de partid sunt reținute/arestate în cadrul unor dosare penale fabricate. 

3. Partajarea politică a instituțiilor, nerespectarea statului de drept și a separării puterilor în stat, imixtiunea în justiție

Atragem atenția și asupra derapajelor antidemocratice și anticonstituționale, în condițiile în care liderii actualei coaliții au partajat si au subordonat politic instituțiile de forță, de justiție și nu doar: Serviciul de Informare și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală, Serviciul Pază și Protecție de Stat, Comisia Electorală Centrală. Totodată, politicienii de la putere continuă să împartă, în mod netransparent, și funcțiile în alte instituții ale justiției si sa le subordoneze politic, precum Curtea Constituțională, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, etc. Asistăm în ultimele săptămâni la partajări politice ale instituțiilor care ar trebui sa fie independente, la concursuri trucate pentru anumite funcții, la politizarea totală și fără precedent a instituțiilor de drept

Revoltător și cel mai grav este că cei numiți în funcții la conducerea instituțiilor de drept primesc indicații directe de la politicieni, inclusiv în mod public, încălcând flagrant principiul separației puterilor în stat. Recent președintele țării a anunțat că în următoarele săptămâni "vor apărea dosare penale, cazuri foarte concrete, răsunătoare, de atragere la răspundere, inițierea dosarelor penale a persoanelor care au fost în conducerea veche".

În premieră în Republica Moldova, un prim-ministru a mers la ședința Consiliului Superior al Magistraturii și a amenințat magistrații că vor fi demiși dacă nu vor lua anumite decizii, 10 iar ministrul Justiției dă indicații către CSM cu privire la candidații pe care instituția urmează să-i propună pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Presiunile politicienilor asupra reprezentanților justiției sunt fără precedent.

4. Atentatele asupra libertății mass-media

Ne exprimăm îngrijorarea și în legătură cu abuzurile care se fac la capitolul libertății presei. Recent prim-ministrul țării a amenințat cu demisia membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care, drept urmare, au demis in corpore Consiliul de Supraveghere al televiziunii publice.

Totodată, unul dintre posturile tv centrale, Pervyi Kanal (Первый канал), ale Federației Ruse va fi retransmis de un post tv afiliat unui partid din coaliția de guvernare. 

În fiecare caz de abuz al alianței PSRM-PAS-PPDA se face trimitere la o mitică declarație privind "statul captiv", care, în opinia lor, anulează orice lege în țară, inclusiv norma Constituțională.

Însă modul în care împart și subordonează politic instituțiile de drept arată că țara noastră nu a fost niciodată mai captivă intereselor unor politicieni decât este astăzi. Iar ceea ce se vede public este doar o foarte mică parte din lucrurile grave care se întâmpla acum în instituțiile statului, în special în instituțiile de drept. 

În acest context, facem apel către partenerii externi și organizațiile internaționale să intervină ferm pentru a stopa toate aceste abuzuri și presiuni ale guvernării. Solicităm, de asemenea, implicarea dvs pentru a convinge politicienii de la putere să revină în câmpul constituțional, inclusiv să respecte pluralismul politic, statul de drept și principiile democratice".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu