PD este gata să revină la negocieri. Lupu: Nu sunt supărat pe PLDM

Partidul Democrat îşi exprimă disponibilitatea să continue negocierile cu foştii colegi de Alianţă, pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi votarea unui nou Guvern. Asta în pofida faptului că PLDM a votat, astăzi, împreună cu PCRM, pentru demiterea preşedintelui Parlamentului. Declaraţiile au fost făcute de Marian Lupu, în cadrul emisiunii "În direct", de la postul public de televiziune.

Marian Lupu spune că nu este supărat pe liberal-democraţi, care au participat azi la revocarea sa din funcţia de speaker, şi că poziţia Partidului Democrat rămâne neschimbată. "Nu am supărări, frustrări, orgolii nesănătoase şi votul de azi nicidecum nu influenţează decizia partidului. Înţelegem că anticipatele duc la pierderea credibilităţii în faţa cetăţenilor. Dacă nu rezolvăm criza politică, nu vom putea rezolva nici problemele sociale, economice etc. Suntem în continuare disponibili pentru negocieri cu partidele democratice. Să vedem de unde începem, să ne spună cei de la PLDM, dar nu cu funcţiile, ci cu mecanismele. Am auzit poziţia PL, că şi ei sunt gata să facă acelaşi lucru. Nu avem pretenţii faţă de funcţia de premier, cei de la PL parcă la fel. Să vedem ce zic cei de la PLDM. Nu cred mai mult în cuvinte, nici chiar în hârtii, care nu au valoare legală".

Şeful democraţilor adaugă, însă, că are o singură condiţie pentru a continua dialogul cu foştii parteneri de coaliţie: "Nu sunt obsedat de funcţie, nu voi discuta acest lucru, suntem concentraţi pe alte priorităţi, să formăm o majoritate, un Guvern. Care e poziţia altor parteneri, nu cunosc, vom vedea. Dar voi privi negocierile printr-o simplă prismă: fără a crea o majoritate parlamentară, nu votăm Guvernul. Votul conjunctural nu are niciun sens. Discutăm mecanismele, decidem că Guvernul se schimbă la faţă definitiv, oameni compromişi nu se regăsesc în noul Cabinet de miniştri, nu mă interesează, demonstrat sau nu, presa a scris".  

Marian Lupu a dezvăluit şi unele aspecte din cadrul negocierilor de până acum. Potrivit acestuia, s-a ajuns deja la unele înţelegeri de principiu: "Am clarificat că achiziiţiile publice să aibă un bord, să se desfăşoare cu participarea societăţii civile. Vama, Fiscul, acestea sunt bâtele care au fost utilizate ani de zile pentru a ataca businessul, am ajuns la concluzia că le punem împreună, într-o agenţie, minister, de exemplu, Agenţia pentru veniturile bugetare. Le scoatem de sub Ministerul Finanţelor şi le punem sub controlul unui bord, categoric să nu fie reprezentanţii partidelor în acest bord. Am ajuns la concluzia că s-ar putea să votăm candidatura lui Filat, chiar dacă nu ne schimbăm noi lăuntric, ca viziuni, apucături, dar să stabilim mecanisme legale, prin legi, care ar echilibra actul guvernării".

Totuşi, Lupu se îndoieşte că scopurile declarate de PLDM coincid cu cele reale. "Votul de azi, plus alte proiecte, mi-ar spune că orice ar declara PLDM despre negocieri, o să le torpileze din start, ca să ducă la anticipate. Impresiile mele: 60-65% anticipate şi restul 35% negocieri", a conchis acesta.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu