PCRM: Timp de patru ani de guvernare democratică, Moldova a înregistrat doar regrese

Embed:

Acum patru ani, moldovenii se grăbeau la urne pentru a alege o nouă componenţă a Parlamentului. Dacă unii au votat în speranţa schimbării, alţii au optat pentru continuitate. Schimbarea s-a produs. La putere a venit Alianţa pentru Integrare Europeană, iar PCRM, după opt ani de guvernare, a ajuns în opoziţie. Reprezentanţii partidelor, dar şi analiştii spun că, alegerile din 2009, au adus schimbarea în bine, în pofida crizelor politice.

"Am asigurat o creştere economică constantă, majorarea bugetului de stat cu 43%, majorarea PIB-ului, anumite majorări de salarii. Am iniţiat reforme în domenii sensibile, cel al justiţiei, poliţiei, educaţiei", a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

"La 29 iulie 2009 noi am trecut în faza declaraţilor, nu a faptelor. Dar, oricum, cetăţenii RM. Pentru prima dată, s-au pronunţat pentru o opţiune europeană, ceea ce înseamnă nu integrare europeană, ci modernizarea statului R. Moldova", a menţionat analistul politic Oazu Nantoi.

Comuniştii spun că, de când a fost schimbată guvernarea, Moldova a înregistrat doar regrese.

"Ideea integrării europene a fost discredită în totalitate. Aşa-numita Coaliţie pro-europeană a ignorat şi ignoră în continuare legile şi Constituţia ţării. Asta a dus la creşterea, şi sondajele arată, a numărului de simpatizanţi ai PCRM", a remarcat deputatul PCRM Oleg Reidman.

Şi părerile oamenilor sunt împărţite. Iată ce au spus ei:

"Sunt student şi n-am simţit nicio schimbare."

"Totul s-a schimbat în direcţie inversă şi nu e bine. Nu avem nevoie de Europa. Dacă ne vom integra în UE, vom fi şi mai săraci decât acum."

"Am o părere pozitivă despre ultimii patru ani. În primul rând, remarc o mass-media mai liberă. În al doilea rând, o apropiere europeană."

Din 2009 şi până în prezent, trei Coaliţii s-au perindat la guvernare. Este vorba despre Alianţele pentru Integrare Europeană 1 şi 2 şi despre actuala Coaliţie pro-europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu