PCRM suferă un nou eşec! Moţiunea înaintată de comunişti nu a trecut nici de această dată

Embed:

Votul pentru demiterea Guvernului:

Igor Corman: Stimaţi deputaţi, 40 de parlamentari au votat în favoarea acestui proiect. Număr insuficient pentru demiterea Guvernului. Declar şedinţa încheiată. 

Discursul de încheiere a premierului Iurie Leancă:

Stimaţi colegi, vreau să vă mulţumesc pentru această dezbatere. Vreau şi eu să vă felicit pentru faptul că astăzi am parcurs ultima etapă în obţinerea regimului de vize. Vreau să felicit în mod special şi colegii mei din echipa Guvernamentală, care au negociat şi sâmbătă şi duminică, înafara zilelor de lucru, pentru a obţine libertatea moldovenilor, iar pentru asta sunt ameninţaţi cu moartea. 

Celor din opoziţie vreau să mulţumesc că ne-au oferit şansa să vorbim despre succesele Guvernului în plenul Parlamentului. Pentru că în curând nu veţi mai dispune de paşapoarte diplomatice, vă îndemn să vă faceţi paşapoarte biometrice, ca să puteţi în continuare călători liber în UE. 

Am aici o serie de acte, prin care se demonstrează că fosta Guvernare comunistă se aliniază la o serie de sancţiuni date de UE în privinţa mai mult state. Tot aici am şi scrisoarea domnului ambasador Lupan prin care cere agenţiei de presă să dezmintă informaţiile eronate. Aş mai avea multe argumente despre minciunile pe care le furnizează comuniştii, dar le lăsăm pentru o altă eventuală moţiune de cenzură. 

Discursurile deputaţilor:

Valeriu Streleţ (PLDM): Exemple despre memoria scurtă a comuniştilor pot fi mult mai multe decât au fost aduse. Promisiunea şi angajamentelor comuniştilor ce ţin de reforma poliţiei, educaţiei. Voronin nu şi-a onorat promisiunea de a rezolva conflictul transnistrian. Opoziţia comunistă 

De altfel, ar fi fost foarte bine dacă toate aceste promisiuni uitate ar fi fost onorate, ţara noastră ar fi fost mai modernă şi mai europeană. Din păcate ducem o cruce grea. Nu avem un consens privind parcursul ţării. Fireşte că fiecare partid are dreptul să aibă poziţia sa, dar din păcate nu putem urma un model a fostelor membre CSI, care azi sunt membre UE. 

Moldova poate deveni o ţară modernă după modelul statelor membre UE. Moţiunea de astăzi este încă o tentativă de determina Moldova să renunţe la vectorul european. Din păcate speculaţiile nefondate cu privire la Acordul de Asociere se vor itensifica. Semnarea Acordului de Asociere cu UE vine să stabilească o politică echilibrată şi cu estul, şi cu vestul. 

Marian Lupu (PDM): Noi nu vom susţine această moţiune de cenzură. Care a fost motivul acestei moţiuni, alipirea noastră la sancţiunile UE, dar în această sală am constatat că a fost o pierdere de timp şi subiectul a fost un fals complet. Guvernul şi premierul în speţă, răspunde de politica externă. 

Am asistat la cazul Kosovo, cazul Crimeea, parcă sunte situaţii separate, ele sunt legate de un singur element, în ambele cazuri a fost afectat integritatea teritorială a unui stat. Moldova nu recunoaşte nici independenţa Kosovo, ncii alipirea Crimeeii la Federaţia Rusă. Ce se întâmplă, ne afectează şi trebuie să luptăm pentru apărarea şi integritatea statului şi teritoriului Republicii Moldova. Vom acorda o susţinere deplină premierului Leancă şi întregului Guvern. 

Teza care a fost înaintată astăzi în aşa numitul suport al acestui pseudo-proiect, spre deosebire de celelalte trei, această iniţiativă are multe caractere, aş putea spune că e chiar nulă la capitolul conţinut. Eu îndemn toţi colegii să nu susţină această moţiune de cenzură. 

Ion Hadîrcă (PLR): Domnule Voronin, aţi împlut ţara asta de putoare şi o ne trebuiască tone de tămâie ca să scoatem această putoare din ţară. Prin această moţiune de cenzură şi poziţia faţă de alinierea Guvernării pentru sancţionarea faţă de nişte criminali care sunt responsabili de moartea a peste 100 de persoane pe Maidan. 

Este dificil să găseşti o logică în documentele comuniste, dar înţeleg totuşi să îi înţeleg. Neutralitatea Republicii Moldova este de 23 de ani încălcată de Federaţia Rusă prin prezenţa armatei lor pe teritoriul nostru. Comuniştii au privit cu pasivitate şi au neglijat această atitudine. 

Să-şi retragă ar putea doar micul lor textuleţ, confuz şi infim. 

Adrian Candu (PDM): Situaţia asta îmi aminteşte de o scenă descrisă de Kafka în cartea "Metamorfoza". Ceea ce vedem astăzi, este că PCRM trece printr-un proces de metamorfoză. Astăzi când noi suntem la un pas de obţinerea regimului liberalizat de vize şi semnarea Acordului de Asociere, comuniştii îşi schimbă repede poziţia şi umblă prin ţară şi mint cetăţenii. 

Mai mult, ei atât de repede îşi schimbă poziţiile, eu personal azi am auzit pentru prima dată despre sancţiunilor date altor state şi susţine de dumneavoastră. De ce atunci nu aţi dat această informaţie presei? 

Stimate domnule preşedinte Voronin, excelenţă, sunteţi o persoană cu multă experienţă, trecute prin diferite schimbări. Aveţi multă experienţă, cred că trebuie să vă schimbaţi consilierii. Partidul dumneavoastră trece prin multe metamorfoze. Îi vedeţi ce curajoşi sunt acum, dar ştiţi cum sunt în România cum mănâncă sandwishuri şi privesc uimiţi cât de dezvoltată este această ţară în Uniunea Europeană. 

Vladimir Voronin (PCRM): Unii oameni spun că istoria nu ne învaţă nimic. O să fie foarte rău, dacă nu vom învăţa lecţiei de istorie. Noi foarte sincer am dorit să primim explicaţii despre politica externă. Înţeleg că Parlamentul nu a primit răspuns la această întrebare. Noi nici astăzi nu recunoaştem constituţionalitatea guvernării Republicii Moldovei, începând de la Preşedinte şi terminând cu Guvernul. Eu cred că şi organul legislativ se află într-o situaţie dificilă. 

Prim-ministrul şi apoi ministrul de externe se aliniază la sancţiunile UE şi pe urmă le neagă public? De ce nu recunoaşteţi stimaţi colegi, că Guvernul duce o politică anti-moldovenească şi anti-rusească? O atare făţărnicie şi înşelăciune fricoasă, este şi faţă de progromul din 7 aprilie 2009. Domnule Leancă degeaba dumneavoastră aţi îmbrăcat masca europeană, mai mult vi s-ar potrivi penele aborigene. 

PCRM cere demisia Guvernului Leancă pentru uzurparea puterii, pentru minciuna care a devenit deja sistem şi pentru lipsa de respect faţă de poporul propriu. Uzurparea puterii de stat, este cea mai mare crimă împotriva poporului. 

Valeriu Saharneanu (PLR): De când se află în opoziţie, partidul comuniştilor dăunează moral. Când se afla la Guvernare a dăunat şi material. A doua daună mare, este faptul că, în timpul şi după evenimentele din 7 aprilie 2009, tinerii noştri au fost torturaţi ca în Coreea de Nord la ordinul preşedintelui de atunci, Voronin şi nici până astăzi nu a fost pedepsit, pentru că justiţia încă mai lucrează după calapodul construit de ei. 

Acţiunile comuniştilor, inclusiv această moţiune de cenzură, este cântecul lor de lebădă. 

Valeriu Ghileţchi (PLDM): Stimate domnule prim-ministru, stimaţi colegi din coaliţie şi preaiubiţi colegi din opoziţie, vreau mai întâi să felicit cetăţenii Republicii Moldova cu semnarea regimului liberalizat de vize. În asemenea context, împăratul David spunea: "Aceasta este ziua Domnului, să ne bucurăm şi să ne veselim în ea". Pe lângă bucurie, asistăm la un nou episod din serialul Moţiune de cenzură, care provoacă noi tensiuni în Legislativ şi în societate. 

Am un prieten care are o spusă: "Eu fac ce pot, soţia ce trebuie, iar copii ce vor". Parafrazând această idee, Parlamentul face ce poate, Guvernul ce trebuie să facă, iar opoziţia ce vrea să facă. Domnule Dodon, am impresia că dacă un înger din cer s-ar fi coborât să conducă acest Guvern, opoziţia tot ar fi cerut demisia lui. Cu riscul de a fi naiv, voi menţiona că peste o săptămână vom intra în Săptămâna Mare, vă îndemn să ne pocăim, pentru ca Dumnezeu să ne binecuvânteze şi să ne protejeze ţara.  

Igor Dodon (PSRM): Sincer, eu speram azi domnule prim-ministru, că o să aveţi curajul să faceţi un gest frumos, un gest de diplomat şi o să vă daţi demisia aşa cum au făcut în această săptămână mai mulţi miniştri şi şefi de Guverne din Europa. Îmi pare rău că nu ţineţi de greşelile fostei şi actualei guvernări din Ucraina. Voi mergeţi orb prin aceleaşi greşeli, vă temeţi de opinia publică, interziceţi exprimarea opiniei publice şi aţi interzis prin lege referendumurile legale. Ce aţi căutat la Washington, ca să primiţi indicaţii cum să vă comportaţi la Chişinău? Doamna Gherman, apreciez iniţiativa de a merge la Moscova, dar de ce nu aţi făcut asta mai înainte? O faceţi acum după ce aţi primit indicaţiile de la Washington. 

Republica Moldova trebuie să interzică partidele unioniste şi să meargă pe procedura de federalizare, pentru că aceasta la moment este unica soluţie pentru a evita un nou conflict pe Nistru. 

Igor Corman: Stimaţi colegi, vreau să vă anunţ că astăzi Parlamentul European a semnat liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, care intră în vigoare la 28 aprilie. 

Tudor Deliu (PLDM): Eu chiar îmi fac grijă pentru electoratul opoziţiei noastre, care vor şi ei în Europeana noastră. Îmi fac griji pentru că ei acum se simt trădaţi de acţiunile pentru cei care au votat. Nu îmi pot permite să dau la două pagini şi jumătate de aberaţii, titulatura de document, pe care comuniştii au înaintat-o la 28 martie preşedintelui Parlamentului drept moţiune de cenzură pentru activitatea Guvernului. 

Voi ce vreţi ca noi să batem din palme pentru ce s-a întâmplat în statul vecin? Consider că s-a procedat corect. Am impresia, că nu mai aveţi idei cum să ţineţi oamenii zombaţi cu nostalgii. 

Ana Guţu (PLR): "Nebănuite sunt căile Domnului, din păcate nu putem spune acelaşi lucru despre căile partidului comunist". Partidul Comuniştilor a uitat că după evenimentele din 7 aprilie 2009, fără să consulte Constituţia, Acordurile bilaterale, a introdus viză pentru cetăţenii români, fără să ţină cont de relaţiile bune cu România. Aţi mers fără pic de bun simţ şi aţi fost promotori ai xenofobiei rasiale. Peste noapte v-aţi făcut chiţibuşari constituţionali, aţi închis timp de 8 ani gura presei şi aţi închis numeroase instituţii media. Cât de scurtă şi neîncăpătoare este memoria unui comunist?

Ţinând cont de faptul că avem o armată străină pe teritoriul ţării şi un conflict îngheţat, Republica Moldova trebuie să aibă o poziţie fermă faţă de situaţia creată la frontieră. 

Premierul a răspuns la întrebările deputaţilor comunişti:

(UPDATE 11:24) Leancă:  Domnul Ceban, în primul rând nimeni nu isterizează. Eu vă rog foarte mult să analizaţi maniera, tonalitatea celor care comentează pe acest subiect. Şi în alte state sunt deputaţi, oficiali, care fac declaraţii nu tocmai nevinovate pe marginea Republicii Moldova. În această situaţie, trebuie să dăm de dovadă naţională, iar integritatea teritorială şi securitatea naţională, este tocmai un subiect în care trebuie să fim uniţi. Nu văd nici o problemă, mulţumesc pentru sugestie, voi solicita ca să se publice textul pe site-ul ministerului, ca să nu mai existe întrebări. 

(UPDATE 11:24) Leancă: Dl Reşetnicov, reiterez, nu am întreprins nici o acţiune abuzivă prin alinierea la sancţiunile UE. Noi nu recunoaştem, avem opoziţie consecventă în acest sens, dvs susţineţi asta, iar faptul că un contigent limitat de soldaţi moldoveni bine pregătiţi sunt implicaţi în menţinerea păcii, cred că este o acţiune corectă. 

(UPDATE 11:24) Leancă: Nu am văzut niciun motiv pentru această moţiune de cenzură. 

(UPDATE 11:23) Leancă: Din 2009 nu am făcut nimic pentru a ştirbi din noţiunea de "stat neutru", ba invers.

(UPDATE 11:14) Leancă: În rezoluţie nu am votat împotriva cuiva, ci pentru un principiu foarte important. 

(UPDATE 11:07) Leancă: Am criticat cu diverse ocazii mai multe probleme, vicii, lansate de comunişti în timpul guvernării, nu şi mecanismul de asociere la Uniunea Europeană. Pe data de 13 martie, înainte de a ne alinia la sancţiunile UE, serviciul CNA a început derularea investigaţiilor fondul cărora se reflectă exact în sancţiunile ulterioare ale UE. 

(UPDATE 11:04) Leancă: Vom dezvolta un dialog activ cu autorităţile de la Kiev. 

(UPDATE 10:57) Leancă: În ceea ce priveşte decolările şi căderile. Desigur că în relaţii sunt diferite etape, dar căderile voastre, domnule deputat Reidman, în 2006 ne-a costat sute de milioane de dolari. 

(UPDATE 10:55) Leancă: În ceea ce priveşte tratatul dintre Moldova şi Federaţia Rusă. Vă rog cu ochii neînarmaţi să evaluaţi situaţia când aţi fost la putere şi fluctuaţiile de la dragoste la ură. Veţi vedea că din 2009 încoace, relaţia cu Rusia a fost mult mai constructivă. Nu afost o relaţie sinusoidală, ci mergea înainte în baza credibilităţii, element care v-a lipsit cu desăvârşire. 

(UPDATE 10:52) Leancă: Chişinăul nu a întreprins nicio acţiune pentru crearea blocajelor în regiunea transnistreană. Avem un dialog şi cu colegii de la Moscova. Sper că aţi văzut declaraţia lui Lavrov care s-a pronunţat pentru găsirea unei soluţii în cadrul integrităţii Republicii Moldova. Eugen Carpov este la Kiev pentru a discuta despre cum facem să evităm orice acţiune de contrabandă sau trafic de fiinţe umane.

(UPDATE 10:49) Leancă: Nu este adevărat că nu ne interesează situaţia din stânga Nistrului. Facem tot ce ne stă în putere pentru a nu permite crearea surselor de tensiune în regiunea transnistreană.

(UPDATE 10:29) Leancă: Din 28 aprilie, vom călători în Europa fără vize! Vreau să le spun celor sceptici, care nu credeau până mai recent că vom călători liber în Uniunea Europeană, că tot aşa ne va fi recunoscută şi perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.

(UPDATE 10:26) Leancă: Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de consens naţional din partea tuturor partidelor politice - un consens construit pe principiile de integritate teritorială şi de modernizare europeană a Republicii Moldova.

(UPDATE 10:23) Leancă: Moldova menţine un dialog deschis cu partenerii din Federaţia Rusă.

(UPDATE 10:20) Leancă: Liderul PCRM a uzurpat puterea atunci când deţinea funcţia de şef al statului.

(UPDATE 10:18) Leancă: Anterior, Voronin nu punea la îndoială necesitatea de a ne alinia mecanismelor Uniunii Europene.

(UPDATE 10:16) Leancă: Moldova s-a aliniat sancţiunilor UE în baza Planului de acţiuni Moldova-UE, care a fost adoptat de PCRM.

(UPDATE 10:14) Leancă: Planul de acţiuni Moldova-UE prevede dezvoltarea cooperării privind sancţiunile impuse de Uniunea Europeană

(UPDATE 10:12) Leancă: Moldova a susţinut doar declaraţia UE privind măsurile restrictive impuse Ucrainei, dar nu şi Rusiei. Moldova s-a aliniat doar sancţiunilor care vizează foşti oficiali ucraineni, dar nu şi ruşi.

(UPDATE 10:11) Leancă: Moţiunea de cenzură a comuniştilor se bazează pe o minciună.

(UPDATE 10:10) Leancă: Opoziţia comunistă încearcă să-i sperie pe cetăţeni şi să creeze panică în societate.

(10:00) O nouă moţiune de cenzură, depusă de PCRM împotriva Guvernului, este examinată în plenul Parlamentului. De această dată, comuniştii au invocat decizia Executivului de a se alinia sancţiunilor UE faţă de mai mulţi oficili din Ucraina şi Rusia. În replică, premierul Leancă a declarat că va profita de această ocazie pentru a vorbi despre succesele înregistrate de ţara noastră.

PCRM a depus moţiunea de cenzură pe 28 martie. Şi de această dată, iniţiativa comuniştilor are puţine şanse de izbândă. Şi asta pentru că deputaţii din coaliţia de guvernare au declarat că nu o vor susţine. Pentru demiterea Guvernului este nevoie de votul a cel puţin 51 de deputaţi. În a doua jumătate a anului trecut, deputaţii comunişti au depus cinci moţiuni de cenzură. Toate au eşuat.

"Aştept cu mare nerăbdare să merg în Parlament şi să vorbesc despre reuşitele obţinute de acest Guvern în modernizarea Republicii Moldova şi în asigurarea unui parcurs european. Totodată voi vorbi cu această ocazie şi despre anumite provocări, inclusiv cele la care participă opoziţia comunistă", a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu