PCRM, între opoziţie şi cooperare. Cum ar trebui să procedeze viitoarea coaliţie de guvernare

Embed:

Viitoarea coaliție de guvernare ar trebui să ia în calcul propunerile unor reprezentanți ai Partidului Comuniștilor, care spun că PCRM ar fi dispus să susţină decizii importante în schimbul unor funcţii în stat. Este opinia unor invitați ai emisiunii Fabrika.

''Viitoarele partide din coaliție acuma ar trebui să țină cont de această propunere a PCRM. Guvernarea are nevoie de a depăși momentul alegerii președintelui pentru că altfel nu-și poate asuma reforme complicate", a menţionat jurnalistul Ion Terguţă.

''O eventuală alianță cu Partidul Comuniștilor ar atrage critici și mai mari electoratelor celor trei partide, aici este problema guvernării, să reușească să convingă propriul electorat că ceea ce fac ei, o eventuală colaborare PCRM este în interesul național", a declarat Vitali Catană, comentator.

Invitații au mai spus că actorii politici ar trebui, cel puțin, să discute cu reprezentanții PCRM.

''Noi trebuie să consolidăm această societate. Să ajungem iar peste doi ani de zile să nu putem alege președintele va fi iar o tragedie pentru țară, de aceea ei ar trebui să știe ce vor comuniștii. De ce să nu-l ascultăm la masa rotundă ce dorește dumnealui", a precizat Alexandru Grosu, jurnalist.

''A te așeza la masă cu PCRM și a vedea cum anume se pot ei așeza într-o opoziție constructivă sau într-un demers de susținere punctuală și pe proiecte, aceea ce poate fi util pentru interesul național al Moldovei cred că este bine", a subliniat Cristian tabără, analist media.

Anterior, comunistul Oleg Reidman a declarat că PCRM este gata să colaboreze cu viitoarea coaliţie de guvernare dacă i se va oferi controlul asupra unor instituții de stat. În acest context, el a amintit situaţia din 2005, când opoziţia a votat candidatura lui Vladimir Voronin pentru funcţia de şef al statului.

După alegerile din 30 noiembrie, Partidul Comuniştilor s-a ales cu 21 de mandate, iar partidele proeuropene cu 55 de fotolii în noul Legislativ.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu