Pavel Filip: Un şir de instituţii ale statului nu vor mai solicita de la oameni Cazierul Contravențional

Actele oficiale pe suport de hârtie vor deveni în curând istorie. Moldovenii nu vor mai fi nevoiţi să prezinte cazierul judiciar instituţiilor statului, iar alte patru documente, printre care polița de asigurare medicală, certificatul medical, patenta de întreprinzător și certificatul privind lipsa datoriilor la stat nu vor mai fi eliberate pe suport de hârtie în timpul apropiat.

Acestea vor prelua toate informaţiile de care au nevoie de pe platforma digitală MConnect, care asigură schimbul electronic de date între administraţiile autorităţilor publice.

Despre acest lucru a anunțat premierul Pavel Filip, în cadrul evenimentului de lansare a platformei. Printre primele instituţii care au aderat la acest soft este Casa Naţională de Asigurări Sociale.

"Dacă anterior persoana urma să prezinte un set de acte foarte mare pentru a beneficia de o anumită indemnizaţie, acuma acest lucru nu mai trebuie făcut. Este foarte comodă această aplicaţie pentru că urmează să introduci doar IDNP-ul tău", a spus preşedinta CNAS, Laura Grecu. 

Platforma MConnect a fost lansată în regim de testare în 2014. În prezent la ea sunt conectate 30 de instituţii. Scopul ei principal este optimizarea serviciilor publice prin implimentarea principiului ghişeul unic.

"Platforma este creată, interoperativitatea între sisteme este asigurată, registre avem peste 200 în Republica Moldova. Astfel oferind cetăţenilor confortul necesar, să nu mai meargă de la o instituţie la alta pentru a obţine aceste certificate absolut inutile", a spus prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

"Cetăţeanul are nevoie de un serviciu calitativ, iar platforma vine să îmbunătăţească acest proces de prestare a serviciilor astfel încât să-i optimizeze din drumuri, din costuri, de stat la coadă",  spus directorul Agenţiei de Guvernare Electronică, Eugeniua Ursu.

În total, pe această platformă vor fi înregistrate aproximativ 70 de instituţii ale statului. În prezent, se lucrează la elaborarea unui sistem care va permite şi înregistrarea celor care activează în mediul privat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu