Pavel Filip: UE va acorda Moldovei peste 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de grant

Premierul Pavel Filip se află într-o vizită oficială la Bruxelles. Șeful Executivului s-a întâlnit cu mai mulţi înalți oficiali europeni. 

Prim-ministrul, într-un interviu exclusiv pentru PUBLIKA TV, a făcut totalul primei zile în capitala Uniunii Europene.

"Vizita de la Bruxelles este una foarte importantă. Astăzi m-am văzut cu comisarii europeni şi vicepreşedinţii Comisiei pe Energetică şi Finanţe. Am avut posibilitatea să discutăm despre proiectele energentice din Republica Moldova, care sunt foarte importante, întrucât ţin de securitatea şi independenţa energetică a statului. Avem toate asigurările şi suportul din partea UE pentru a înainta cu interconexiunile la sistemul energetic european - atât la cel de energie electrică cât şi la cel de gaze naturale", a precizat prim-ministrul Filip.

"De asemenea am avut o întrevedere cu comisarul Valdis Dombrovskis cu care am discutat despre asistenţa macro-financiară. Preventiv este stabilit că vom avea o asistenţă macro-financiară de 100 de milioane de euro, partea grantului constituind 40 milioane de euro. Prima tranşă urmează să fie debursată până la mijlocul anului viitor", a adăugat şeful Cabinetului de Miniştri din Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI: Întrevederi de rang înalt la Bruxelles. Pavel Filip s-a întâlnit cu Valdis Dombrovskis

Pavel Filip a rămas mulţumit şi de întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Înaltul oficial a dat asigurări că UE va susţine parcursul european al ţării noastre şi va sprijini realizarea reformelor.

CITEȘTE ȘI: Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk

Premierul a primit asigurări și din partea comisarului european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn:

"Am avut posibilitatea să trecem în revistă toate evenimentele mai importante care s-au petrecut de la ultima noastră întrevedere. El ne-a asigurat de suport în realizarea reformelor. Este important să menţionez aici că, aşa cum ne-a asigurat comisarul Hahn, în următoarele câteva zile vor fi debursaţi banii din partea Uniunii Europene, este vorba de aproximativ de 45 de milioane de euro, bani pentru proiectele deja evaluate de Uniunea Europeană."

CITEȘTE ȘI: Pavel Filip: Am certitudinea că 2017 va fi anul modernizării şi construcţiei în Republicii Moldova

De asemenea prim-ministrul a avut ocazia să se întâlnească cu comisarul Jean-Claude Juncker:

"Această întâlnire a durat mai mult decât a fost stabilit în agendă. Am avut discuţii despre situaţia politică din Republica Moldova, dar şi din regiune", a spus premierul.

Pavel Filip a avut o întrevedere şi cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini:

"Am trecut în revistă implementarea Foii de Parcurs. Am discutat agenda de reforme care urmează să fie implementată în continuare."

Totodată premierul a adăugat că la începutul anului 2017 sunt prevăzute vizite ale oficialilor europeni la Chişinău. Este vorba despre Donald Tusk, Federica Mogherini şi Johannes Hahn:

"Cel mai probabil vom avea vizite ale înalţilor oficiali europeni la începutul anului viitor. Astfel încât să avem posibilitatea să discutăm şi la Chişinău despre relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Mesajul cel mai important pe care l-am transmis oficialilor europeni este că parcursul european al țării noastre şi implementarea Acordului de Asociere nu poate fi supusă negocierilor sau discuţiilor prin prisma alegerii preşedintelui în Republica Moldova. Ei ne-au susţinut în acest sens."

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu