Pavel Filip: Total îngroziți de incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Moldova este solidară cu poporul francez

Republica Moldova este solidară cu poporul francez. Este mesajul premierului Pavel Filip, după ce catedrala Notre Dame a fost devastată de flăcări.

"Total îngroziți de incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris. O icoană a creștinismului francez grav testată.

Moldova este solidară cu poporul francez, suntem cu voi şi suntem gata să vă ajutăm cu tot ce putem", a transmis pavel Filip.

PUBLIKA.MD aminteşte că incendiul devastator a izbucnit aseară, în jurul orei locale 19:00, de undeva din tavan, iar la scurt timp o turlă şi acoperişul s-au prăbuşit.

În jur de 500 de pompieri au fost mobilizaţi şi 16 tunuri de apă au fost aduse pentru stăvili flăcările care s-au ridicat la zeci de metri înălţime. Abia în cursul nopţii, salvatorii au reuşit să preia controlul asupra focului. Din fericire, cele două turnuri şi faţada monumentului istoric au fost salvate. 

De asemenea, în interior pagubele sunt mai mici decât era estima, cu excepţia unei părţi din boltă. Urmează să fie făcut un inventar al picturilor şi vitraliilor din biserică, pentru a stabilit cât de afectate au fost acestea. Nu se știe deocamdată nici soarta relicvelor păstrate în catedrală. Totuşi, ea mai importantă dintre ele, coroana de spini a lui Iisus Hristos, a fost salvată.

Cauzele incendiului nu au fost stabilite încă. Se presupune că izbucnirea flăcărilor ar avea legătură cu lucrările de restaurare.

O anchetă în acest sens a fost iniţiată de Parchetul din Paris. Perimetrul din jurul catedralei rămâne încercuit şi astăzi. 

Citeşte şi: Catedrala Notre-Dame, DEVASTATĂ de incendiu. PRIMELE IMAGINI din interiorul monumentului istoric

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu