Pavel Filip, supărat la culme pe taximetrişti: "Nu mai putem tolera asemenea comportament!"

Taximetriştii care activează ilegal au ajuns din nou în vizorul premierului Pavel Filip. În cadrul şedinţei de Guvern, prim-ministrul s-a arătat deranjat că problema ce vizează transportul ilicit de pasageri încă nu a fost soluţionată. 

 

Potrivit lui Filip, problema a devenit tot mai vizibilă săptămâna trecută, când în ţara noastră au avut loc mai multe evenimente de amploare la care au participat oaspeţi şi turişti de peste hotare. 

"Nu mai pun întrebarea care au fost costurile suportate pentru organizarea sărbătorii, pentru organizarea forumului, pentru că ele se zădărnicesc atunci când ajung în aeroport şi dau ochii cu taximetriştii noştri, care intră aşa cum sunt ei în sala aeroportului. Nu ştiu ce efort trebuie să mai facem ca să facem regulă în acest sens. Chiar dacă este lege că tot transportul de pasageri trebuie să aibă plăcuţe de înmatriculare pe fundal galben, o să vedeţi taximetrişti care nu au aceste plăcuţe. Cu toţii cunosc că toţi trebuie să ofere bonuri de plată, niciun taximetrist nu dă bonul de plată, nemaivorbind de starea tehnică şi de igiena în care se află atât taximetriştii, dar şi maşinile", a spus premierul Pavel Filip. 

CITEŞTE ŞI: Filip: "La aeroport eşti hărţuit de taximetrişti cu cheia pe deget". Solicitările făcute de premier

CITEŞTE ŞI: Accident în Capitală! Un taximetrist beat a ajuns cu maşina într-un gard. Bărbatul s-a dat în spectacol în fața poliţiştilor (VIDEO)

CITEŞTE ŞI: ACCIDENT la Bălți: Un taximetrist beat criță a băgat în spital un client

"Avem toate serviciile şi instrumentele pentru a face regulă. Cum să vorbim despre majorări de salarii sau pensii, despre investiţii sociale-publice, dacă cel puţin nu oferim bonuri de plată, asta înseamnă că banii se folosesc ilegal", a mai spus premierul. 

Premierul a solicitat Agenţiei Naţionale Transport Auto, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Fiscal să intervină cu măsuri concrete pentru a face regulă în domeniul transportului de călători. 

"În aeroport trebuie să existe rânduri electronice, nu trebuie să negocieze taximetriştii aşa cum vor ei, oamenii trebuie să cunoască care sunt tarifele, dar nu să ne batem joc, să investim bani în forumuri şi festivaluri, să le piară pofta de a mai veni în Republica Moldova", a punctat premierul.

PUBLIKA.MD aminteşte că problema taximetriştilor care activează ilegal, solicită tarife exagerate şi duc pasagerii în condiţii dezastruoase a fost discutată la Guvern şi în luna aprilie anul curent. Atunci, premierul a solicitat Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului de finanţe să vină, în termen de o săptămână, cu propuneri clare care să reglementeze activitatea taximetriştilor.

Ulterior, în cadrul unor razii efectuate la aeroport şi Vama Leuşeni au fost identificaţi 30 de taximetrişti cu nereguli în activitate. 

În luna mai a acestui an, Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au reţinut trei administratori de firme de taxi au fost reţinuţi, aceştia fiind acuzaţi de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari.

Potrivit PCCOCS, timp de doi ani, de pe urma prestării ilegale a serviciilor de taxi, statul a fost prejudiciat cu aproximativ zece milioane de lei.

Iar în luna august, timp de câteva zile, 206 taximetrişti au fost sancţionaţi de Inspectoratul Naţional de Patrulare.

În cadrul acțiunilor desfăşurate au fost aplicate 206 de sancțiuni contravenționale, printre cele mai grave se numără:

- conducerea mijloacelor de transport de conducătorii auto în stare de ebrietate - 4;

- exploatarea vehiculelor cu defecțiuni tehnice sau reutilate fără autorizația respectivă - 30;

- nerespectarea în transportul auto a condițiilor stabilite în licență sau în actele de autorizare cât și transportarea ilegală de călători -14;

- interzisă exploatarea prin ridicarea plăcilor cu numărul de înmatriculare pentru exploatarea vehiculelor cu defecțiuni tehnice -12;

- conducerea vehiculelor care nu au fost supuse reviziei tehnice – 13;

- amplasarea neautorizată pe vehiculele a publicității -129.

De asemenea, șoferii au fost verificați şi de ofițerii CUMC, care au înaintat 88 de citații taximetriștilor, pentru diferite încălcări ale circulației rutiere, fixate cu camerele de supraveghere video.

CITEŞTE ŞI: Mort de beat la volan și cu doi pasageri. Aventurile unui taximetrist din Capitală

Iar săptămâna trecută, un şofer de taxi în stare avansată de ebrietate a fost reţinut de poliţie pe bulevardul Ştefan cel Mare din Capitală. Testul cu aparatul Drager a arătat că taximetristul, care avea doi pasageri în automobil, avea 0.89 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu