Pavel Filip spune când va fi semnat acordul cu FMI și când va fi accesată prima tranșă

Embed:

Până la sfârşitul anului, Moldova va accesa prima tranşă de la FMI în valoare de 25 de milioane de dolari. Anunţul a fost făcut aseară de către premierul Pavel Filip în cadrul emisiunii "Replica" de la Prime TV.

Prim-ministrul a mai precizat că acordul cu instituţia financiară va fi semnat în octombrie, după şedinţa Consiliului FMI de la Washington. Până atunci, însă, vor fi deblocate alte fonduri externe, imediat ce instituția va anunţa că există o înţelegere la nivelul grupurilor de experţi.

"Nu așteptăm imediat sume enorme de la Fondul Monetar Internațional. În acest an bugetar așteptăm nu mai mult de 25 de milioane, care nu înseamnă o sumă foarte mare pentru noi. Fondul este o instituție foarte serioasă cu experți de cea mai înaltă calitate și nici sub o formă banii de la Fondul Monetar Internațional nu pot deveni pușculiță de partid sau altceva", a declarat premierul Pavel Filip.

"Vor fi cel puțin două programe mari. Unul din aceste programe cu siguranță este pentru a facilita aceste schimbări importante despre care vorbim și în sectorul bancar și în sectorul energetic și pentru a face instituțiile publice, administrația publică mult mai deschisă și să răspundă mult mai ușor cetățenilor."

"După ce vom avea „staff level agreement-ul” și eu sunt sigur că pe parcursul lunii august vom avea primit împrumutul de la București în sumă de 60 de milioane de dolari. Pe dimensiunea Washingtonului, vom avea deblocați banii de la Banca Mondială, iarăși este vorba de aproximativ 45 de milioane de dolari. Vorbim de banii din Uniunea Europeană care sunt în sumă de 45 – 55 de milioane de euro."

În ce privește actualul sistem bancar, premierul a dat asigurări că acesta va fi mai stabil.
 
"Lecția care trebuie învățată este că va trebui de fortificat regulatorul și a trebuit să avem un cadru legal pe măsură să nu permită o asemenea fraudă în Republica Moldova. Până la sfârșitul acestui an, Republica Moldova va avea un sistem bancar foarte stabil și transparent", a conchis premierul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu