Pavel Filip şi Secretarul General al OIF s-au întâlnit la Chişinău. Despre ce au discutat oficialii

Pavel Filip şi Secretar general al Organizației Internaționale a Francofoniei, Michaelle Jean, au discutat despre cooperare multidimensională în spațiul francofon.

Premierul a subliniat că vizita Secretarului General al OIF la Chișinău este una cu o semnificație importantă. Asta deoarece în anul 2016 se împlinesc 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la OIF.

De asemenea, Pavel Filip a menționat că pentru ţara noastră apartenența la această organizație oferă multiple oportunități de cooperare cu statele membre

”Pe parcursul timpului, am avut o cooperare fructuoasă cu OIF, țara noastră fiind un promotor activ al francofoniei la nivel regional. Până în prezent principala componentă dezvoltată de noi a fost cea educațională, însă francofonia ne oferă multiple oportunități de valorificare a potențialului de țară”, a spus Pavel Filip.

Premierul a afirmat că Republica Moldova este interesată să participe la programele OIF nu doar în calitate de beneficiar, dar şi pentru a împărtăşi propria experienţă cu alte state membre.

La rândul său, Michaelle Jean a declarat că, fiind la Chișinău s-a convins de faptul că Moldova este un pol al francofoniei în regiune, calitatea de membru al organizației oferind țării noastre un spațiu optim pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare.

”Organizația este interesată de dezvoltarea rețelelor de antreprenoriat pentru tineri și femei pentru crearea de noi locuri de muncă. Actualmente, derulăm numeroase proiecte în sectorul agricol, al industriei textile în țările africane, care pot fi interconectate și la Republica Moldova. De exemplu, un proiect interesant ar putea fi producerea de textile din bumbac african sau mătase indiană după design moldovenesc. Mi-ar plăcea să port o bluză moldovenească făcută din bumbac din Mali, sau Benin, adică de marcă francofonă”, a spus Secretarul general al OIF.

La sfârșitul întrevederii, Michaelle Jean, l-a invitat pe Pavel Filip sa participe la summit-ul francofoniei dedicat domeniului economic, care va avea loc în noiembrie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu