Pavel Filip și Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, discuţii despre dezvoltarea dialogului strategic Republica Moldova - SUA

Principalele direcţii de cooperare Republica Moldova - SUA şi priorităţile dialogului strategic dintre cele două ţări au fost discutate astăzi, la Washington, de prim-ministrul Pavel Filip și Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

Oficialii au evaluat situația privind securitatea regională în Europa de Est şi au evidenţiat importanţa colaborării dintre Republica Moldova şi SUA și a contracarării riscurilor de imixtiune externă.

Șeful Executivului a exprimat gratitudine pentru asistenţa constantă acordată de SUA în promovarea reformelor structurale şi a valorilor democratice în țara noastră, menționând drept priorități continuarea implementării Acordului de Asociere cu UE şi desfăşurarea unor alegeri transparente la expirarea mandatului actualului Parlament.

Premierul a exprimat recunoștință pentru aportul părții americane în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, fapt care a contribuit la înregistrarea progreselor în formatul de negocieri "5+2".

De asemenea, Pavel Filip a reconfirmat deschiderea autorităților de la Chișinău pentru amplificarea comunicării pe subiecte care vizează reformarea sistemului de apărare din țara noastră, consolidarea securității energetice și colaborarea pe filiera comercial-economică.

La rândul său, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a agreat menținerea unui dialog activ cu oficialii din Republica Moldova în domeniul securității regionale.

VEZI ŞI: Cooperarea dintre Moldova şi SUA, discutată de premierul Pavel Filip şi Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (VIDEO)

PUBLIKA.MD aminteşte că prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 24-26 iunie curent, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

Pavel Filip va avea o serie de întrevederi cu congresmani americani, inclusiv cu membrii Grupului de sprijin politic pentru Moldova, ai Senatului și ai Camerei Reprezentanților.   

Moldova are un nou ambasador în Statele Unite. Săptămâna trecută, Cristina Balan și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui american, Donald Trump, în cadrul unei ceremonii oficiale la Casa Albă.  Ea a fost vicepreşedinte al Partidului Democrat şi s-a ocupat de elaborarea politicilor externe şi de relaţiile internaţionale ale partidului. 

La începutul acestei luni, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a efectuat o vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu mai mulți congresmani, printre care Ted Poe și Pete Olson, membru al Comitetului pentru Energie și Comerț și președintele Grupului Parlamentar SUA-Moldova.

Liderul PDM a primit asigurări din partea oficialilor americani că țara noastră rămâne în atenția Statelor Unite. Discuțiile au atins și problema securității energetice, dar și războiul împotriva propagandei ruse. 

La începutul acestei luni, ambasadorul Statelor Unite în Moldova, James Petit, a declarat că după alegerile parlamentare din toamnă este inevitabilă formarea unei coaliții proeuropene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu