Pavel Filip: "Putem garanta protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor de ambele maluri ale Nistrului"

Republica Moldova este capabilă, astăzi, să protejeze drepturile şi libertăţilor cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Iar autorităţile de la Chişinău lucrează pentru a găsi o soluţie pentru problema transnitreană. Este afirmaţia premierului Pavel Filip, făcută în cadrul unui interviu pentru IPN.

Premierul a declarat că separatismul din ţara noastră are două cauze principale. 

"Separatismul are două cauze principale. Pe de-o parte, există actori, unii instituționali, care au profitat și încurajat astfel de tendințe tocmai pentru a exercita o influență disproporționată și chiar periculoasă asupra Republicii Moldova. Pentru ei, suveranitatea de care ne bucurăm ca stat, în virtutea dreptului internațional, a fost un aspect mai degrabă opțional; respectul pentru Moldova a fost înlocuit cu dorința de a ne controla. Pe de altă parte, există temeri uneori legitime din partea populației din aceste zone cu privire la protejarea identității, la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare economică și socială.

Suntem în măsură astăzi să le garantăm celor care au astfel de temeri, începând cu cei din regiunea transnistreană, că drepturile și libertățile lor vor fi protejate și respectate de către Guvernul și Parlamentul de la Chișinău. Privim cu egală responsabilitate către toți cetățenii acestui stat și de aceea lucrăm pentru a pune în practică rapid o soluție pentru regiunea transnistreană care să fie în acord cu principiile dreptului internațional și care să însemne prezervarea suveranității", a spus premierul Pavel Filip. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu