Pavel Filip: Politica bugetar-fiscală respectă angajamentele din programul cu FMI

Programul cu FMI a permis Republicii Moldova să beneficieze de o perioadă de stabilitate economică şi financiară. Creşterea economică a revenit după criza anterioară, prognozele creşterii economice pe termen mediu sunt favorabile între 3 şi 5%, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unei briefing de presă. 

Potrivit premierului Pavel Filip, politica bugetar fiscală respectă angajamentele din programul cu FMI, iar bugetele pe 2017, rectificat, şi cel pe 2018, în creştere, permit investiţii publice şi cheltuieli sociale mai mari.

În cadrul conferinţei de presă la care a participat şi șeful echipei de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, Ben Kelmanson, premierul a declarat că un program cu FMI să reprezinte mai mult decât un suport financiar, adică un certificat de încredere pentru Republica Moldova.

"Astăzi a devenit o zi remarcabilă, deoarece se împlineşte exact un an de când am semnat programul cu FMI, în 2016. [...] Programul a îndeplinit în linii mari toate criteriile de performanţă pentru perioada evaluată. Moldova a beneficiat de o perioadă de stabilitate economică şi financiară. Creşterea economică a revenit după criza anterioară, prognozele creşterii economice pe termen mediu sunt favorabile între 3 şi 5%. Politica bugetar fiscală respectă angajamentele din program, iar bugetele pe 2017 rectificat şi pe 2018 în creştere permit investiţii publice şi cheltuieli sociale mai mari", a declarat prim-ministrul Pavel Filip. 

Totodată, premierul a anunţat şi despre faptul că în urma evaluării programului, ţara noastră va beneficia suplimentar de circa 22 de milioane de euro. 

"Suntem încurajaţi să menţinem dinamica reformelor pentru a accelera creşterea economică şi pentru a reduce sărăcia. Ne vom concentra eforturile asupra unor probleme şi acţiunile cum ar fi guvernanţa băncilor, depozitarul unic al valorilor mobiliare, recuperarea activelor urmare a fraudei bancare, organizaţiile financiare nebancare. Ştim că avem încă multe de realizat, însă suntem siguri de calea pe care am ales-o şi sarcinile care stau în calea noastră", a declarat premierul. 

PUBLIKA.MD aminteşte că o echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional s-a aflat în Moldova în perioada 24 octombrie - 7 noiembrie. Misiunea a analizat evoluțiile recente din economia ţării și progresul atins în implementarea programului.

Totodată, în cadrul vizitei au fost evaluate perspectivele la nivel macroeconomic.

Fondul Monetar Internațional a aprobat, cu vot unanim, programul de finanţare pentru Republica Moldova în noiembrie 2016.

Prin acest acord țara noastră urmează să primească în jur de 182 de milioane de dolari, dintre care 59 milioane deja au fost debursate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu