Pavel Filip: Parteneriatul Estic ne va permite accelerarea integrării europene

Parteneriatul Estic este un instrument care, dacă va fi folosit corect, permite accelerarea integrării europene. Este declaraţia făcută de premierul Pavel Filip într-un interviu pentru agenţia de presă Moldpres.

"Summit-ul Parteneriatului Estic va însemna un angajament reînnoit al UE pentru țările asociate din regiunea noastră. Am făcut propuneri despre cum Parteneriatul poate deveni mai eficient, atât separat, cât și alături de celelalte țări asociate. Avem încredere că multe din propunerile noastre se vor regăsi în concluziile summit-ului. Așa cum știm, Parteneriatul Estic este un instrument care, bine folosit, ne va permite accelerarea integrării europene. Vom vedea la summit o abordare realistă și constructivă, care ia în considerare lecțiile ultimilor opt ani. Reafirm încă o dată, totul depinde de noi, de progresele pe care le vom face și de stabilitatea opțiunii pro-europene. Ca rezultat esențial al summit-ului, Parteneriatul Estic va fi consolidat, iar Republica Moldova va fi un prim beneficiar", a declarat premierul Pavel Filip.

CITEŞTE INTERVIUL INTEGRAL PE MOLDPRES.MD

PUBLIKA.MD aminteşte că Pavel Filip întreprinde, în perioada 22 – 25 noiembrie 2017, o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).

Sesiunea plenară a Parteneriatului Estic va avea loc vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 10.00 (ora Chișinăului). În cadrul evenimentului, premierul Pavel Filip va rosti un discurs în numele Republicii Moldova.

Totodată, prim-ministrul Pavel Filip va avea întrevederi cu Donald Tusk, Președintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Johannes Hahn, Comisar european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Pierre Moscovici, Comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare.

De asemenea, şeful Executivului va vizita Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, unde va dialoga cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Conferința de presă comună a celor doi oficiali va fi transmisă în direct pe pagina oficială a organizației, www.nato.int.

În marja Summit-ului, prim-ministrul va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu șefi de stat și de guvern. De asemenea, Pavel Filip se va întâlni cu Diaspora stabilită în Belgia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu