Pavel Filip: Obiectivul Guvernului este ca parcursul european al Republicii Moldova să devină unul ireversibil

Embed:

Summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc astăzi la Bruxelles, s-a încununat cu succes pentru Republica Moldova. Declarația îi aparține premierului Pavel Filip, care a ținut o conferință de presă. Potrivit lui, țării noastre i-au fost recunoscute aspirațiile europene.

"Acest Summit al Parteneriatului Estic vreau să vă spun că este un succes politic pentru toţi participanţii la Summit şi pentru Republica Moldova. Este o reconfirmare a faptului că Uniunea Europeană rămâne deschisă şi încurajează aspiraţiile europene ale ţărilor asociate. Uniunea Europeană este într-un moment complicat, am în vedere criza refugiaţilor, terorismul, regândirea întregului model politic şi economic în contextul brexitului, dar în pofida acestor dificultăţi nu uită de vecinii săi estici, şi acest lucru pentru noi este foarte important şi îl apreciem. Noi conştientizăm că Parteneriatul Estic nu este un instrument de aderare la Uniunea Europeană, perioada noastră este una complicată şi noi trebuie să recunoaştem acest lucru. Mesajele politice pentru societatea noastră contează, am spus acest lucru şi în cadrul Summitului, asta înseamnă consolidarea încrederii în sectorul european. Ajunge cât a oscilat Republica Moldova între est şi vest în trecut. Obiectivul ambiţios al acestui Guvern este ca până la finalul mandatului, parcursul european al Republicii Moldova, să devină unul ireversibil, şi prin acţiunile şi prin reformele pe care noi le facem, demonstrăm că acest lucru este posibil şi în conformitate cu ultimele sondaje efectuate aţi văzut că popularitatea Uniunii Europene creşte", a spus premierul Pavel Filip. 

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip s-a întâlnit cu Klaus Iohannis. Este nouă etapă în procesul de apropiere a ţării noastre de Uniunea Europeană

Totodată, oficialul a precizat faptul că Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene prima tranşă în primele trei luni ale anului 2018. 

Republica Moldova ca şi celelalte state trebuie să facă reformele necesare, astfel ridicând nivelul de trai la nivelul care-l au statele Uniunii Europene. Cât ţine de Acord, am avut foarte multe discuţii. Dincolo de condiționalități, care sunt 28, am primit toate 100 de milioane, mai există și o condiționalitate politică, care se referă la respectarea principiilor democratice pentru implemenatare. Prima tranșă va fi precedată de respectarea a 10 condiții, care au fost realizare de către Moldova, și cu siguranță și în decembrie vor fi realizate. Nu confundați asistența cu suportul bugetar. Cât ține de asistența macrofinaciară, noi nu am inclus în buget prima tranșă. Cât ține de criticile opoziției, eu cred că în așa situații opoziția acționează împotriva cetățenilor, ci nu împotriva Guvernului. Acești bani vin pentru reforme. Avem evaluări pozitive. FMI a constatat evoluții pozitive în evaluarea bugetului. De asemenea noi am aprobat bugetul pentru anul 2018. Noi am stabilizat sistemul bancar, în Republica Moldova va veni o bancă europeană", a mai adăugat premierul Pavel Filip.

În cadrul conferinţei de presă premierul a vorbit şi despre progresele pe care le-a atins Republica  Moldova datorită Uniunii Europene într-un timp foarte scurt. Astfel, Pavel Filip a subliniat faptul că ţara noastră a avansat, iar Guvernarea de la Chişinău a lucrat mult pentru semnarea acestui Acord. 

"Moldova a avansat. Desigur că cele mai importante sunt acțiunile partenerilor noștri din Uniunea Europeană, iar acțiunile sunt pozitive. Aceste lucruri se pot întâmpla doar atunci când sunt rezultate, iar noi rezultatele le-am arătat. Noi am reuşit să avansăm datorită faptului că am avut o majoritate parlamentară stabilă. Cu alte cuvinte, această majoritate parlamentară a lăsat Guvernul să lucreze. Eu consider că nu în zadar avem încrederea cetățenilor în Guvern. Am încercat să ne căutăm de treabă, exact așa si vom continua. Acestea sunt cele mai bune argumente pentru cetățeni", a declarat Pavel Filip. 

CITEŞTE ŞI: Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu Angela Merkel. Germania va continua să susţină Moldova

Prim-ministul a declarat totodată că, bani care vor veni din partea UE vor fi investiţi pentru cetăţeni, pentru ca reformele elaborate să funcţioneze şi ca viitorul Moldovei, copii, să aibă parte de un sistem educaţional european. 

"Acești bani vor fi resimţiţi de cetățeni prin drumuri, servicii medicale, investiții în sistemul educațional. Investițiile pe care le face Guvernul trebuie să aibă un suport financiar, iată pentru ce sunt destinați acești bani. Aspirațiile noastre rămân a fi europene, avem un singur plan, orientat spre Uniunea Europeană. Pentru noi este important să facem reformele necesare, este important să ne concentrăm pe reformele din interiorul țării", a conchis premierul Pavel Filip. 

 CITEŞTE ŞI: Pavel Filip: Moldova este fermă în privinţa apropierii de UE

Publika.md reaminteşte că: La Bruxelles a fost semnat memorandumul privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro oferită de UE Moldovei. 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu