Pavel Filip: O administrație publică reformată înseamnă instituții mai puternice (VIDEO)

Embed:

Noua structură a Guvernului a fost aprobată astăzi de plenul Parlamentului cu votul a 54 de deputați.

Astfel, din cele 16 ministere au rămas doar nouă, unele dintre ele fiind comasate. Structura executivului a fost prezentată de prim-ministrul, Pavel Filip, care a menționat că astfel vor fi reduse cheltuielile cu aproape 77 de milioane de lei anual.

Pavel Filip a declarat că se preconizează o reducere a numărui de funcții cu 30 la sută.

Șeful Executivului a declarat că noul Guvern, care va fi unul tehnocrat, nu va fi afectat de confruntările politice.

"Vreau să mulțumesc parlamentarilor și majorității parlamentare care a susținut acestă hotărâre de Parlament prin care s-a aprobat o nouă structură a Guvernului.
Vreau să aduc mulțumiri colegilor de la Guvern, care nu le-a fost simplu să muncească asupra elaborării acestei reforme. Vreau să mulțumesc și partenerilor noștri de dezvoltare, experților care sunt angajați și plătiți de Guvernul Germaniei.

Această reformă este una din cele mai importante din agenda de reforme pe care o avem noi, pentru că reprezintă fundamentul de dezvoltare în continuare a Republicii Moldova.

Reprezintă fundamentul pentru implimentarea și elaborarea altor reforme care sunt importante.
Chiar acum în plenul Parlamentului se prezintă un alt proiect de lege, reforma și modoficarea codului științei și inovării este la fel de importantă, și trebuie privită în complexitate cu reforma administrației publice centrale.

Reforma administrației publice centrale este primul pas din marea reformă a administrației publice.
O administrației publică reformată înseamnă: instituții puternice, instituții cu capacități, instituții care vor fi capabile să elaboreze viziuni, strategii, documente de politici, ca cetățenii din Republica Moldova să simtă că lucrurile se schimbă spre bine", a declarat premierul Pavel Filip.

Vezi aici cum va arăta NOUL GUVERN. Lista ministerelor

"A fost votat proiectul de hotărâre, inițiativă cu care a venit domnul Prim-ministru, prin care practic se finalizează o etapă imporatantă din reforma Guvernului, reforma administrației publice centrale, ceea ce pe agenda politicului deja se discută de un an, s-a realizat.

De astăzi avem o nouă structură a Guvernului, mai puține ministere, mai multă transparența, dar în primul rând mai multă eficiență. Sunt sigur că domnul Prim-ministru Filip va veni cu mai multe detalii, însă eu aș vrea să menționez că s-a depus un efort considerabil și o multă muncă pentru realizarea acestei reforme.

Mulțumim colegilor din Guvern și mulțumim Primului ministru în special. Și aș vrea cu această ocazie să mulțumesc și colegilor din Parlamentul Republicii Moldova și din majoritatea parlamentară care au susținut și și-au exprimat astfel voința politică pentru desfășurarea reformei.

Practic astăzi s-a realizat ceea ce ne-am dorit de foarte mult timp, ceea ce s-a vorbit de foarte mult timp despre reforma Guvernului, despre ministere mai puține, despre oameni mai buni la Guvern, plătiți mai bine, iar cel mai important Guvernul să-și desfășoare activitatea mult mai eficient", a declarat Președintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Întrebat fiind când va remania guvernul și cum va face evaluarea miniștrilor, Pavel Filip a răspuns: Nu trebuie să grăbim lucrurile, unii ministri nu vor fi numiți din toamnă dar ei își vor continua activitatea, vor prelua aceste portofolii mari care sunt ministre deja reorganizate conform acestei hotărâri de Parlament care a fost votată azi. Pentru că la sfârșit de an vom face o evaluarea împreună cu colegii, să vedem cât de eficienți sunt și cât de bine și-au făcut treaba miniștri care și-au asumat responsabilitatea pentru aceste portofolii și în caz de necesitate vom efectua remanieri la Guvern, pentru că noi nu ne putem permite în continuare să fim slabi. Trebuie să fim o echipă bine organizată, mobilizată, eficientă, care să poată duce la bun sfârșit programul nostru de guvernare. La fel și la ministerul apărării va fi un ministru", a afirmat premierul Pavel Filip.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu