Pavel Filip: Moldova, dispusă să extindă cooperarea cu Ucraina în privința controlului comun la frontieră

Embed:

Chișinăul este dispus să extindă cooperarea cu Ucraina în privința controlului comun la frontiera dintre cele două ţări. Este vorba, în special, de punctele de control "Cuciurgan-Pervomaisk" şi "Palanca-Maiaki-Udobnoe". Declarația aparține premierului Pavel Filip și a fost făcută într-un interviu pentru agenţia ucraineană de ştiri "Ukrinform".

Şeful Executivului a subliniat că extinderea cooperării privind controlul comun la frontieră este realizată cu sprijinul Uniunii Europene.

Potrivit oficialului, proiectele corespund așteptărilor cetățenilor ambelor țări, iar principalul lor scop este combaterea contrabandei, migrației ilegale și altor fenomene negative.

Amintim că misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost lansată în anul 2005.

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip: "Moldova va insista pe retragerea necondiţionată a trupelor ruse din stânga Nistrului"

Pavel Filip a abordat şi problema reglementării conflictului transnistrean. Premierul a subliniat că Republica Moldova va insista, în continuare, asupra transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional. De asemenea, Pavel Filip a declarat că Chişinăul pledează pentru examinarea problemelor politice.

În interviu, oficialul s-a referit şi la vectorul extern al țării noastre.

"Sunt ferm convins că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care a fost semnat atât de către Ucraina, cât şi de către Moldova, deschide perspective largi pentru consolidarea legăturilor dintre cele două țări, în special, datorită implementării Acordului de liber schimb," - a declarat premierul. 

Luni, 13 februarie, prim-ministrul Pavel Filip își va începe vizita de lucru la Kiev. Premierul va avea întrevederi cu președintele Petro Poroșenko și omologul său ucrainean, Vladimir Groisman.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu