Pavel Filip: Moldova are o singură cale, integrarea europeană

Embed:
Republica Moldova rămâne ferm determinată în realizarea reformelor și a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută ieri de premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Bruxelles. Tot ieri, șeful executivului a ținut un discurs la ședința plenară a Summitului Parteneriatului Estic, în care a menționat că Moldova are o singură cale, integrarea europeană.

”Fiind Republica Moldova o societate divizată, fiecare mesaj politic din partea UE, din partea țărilor membre, contează foarte mult pentru noi și asta înseamnă consolidarea încrederii în vectorul european. Ajunge cât a oscilat Moldova între Est și Vest. Un obiectiv ambițios este ca până la finalul mandatului, parcursul european să devină ireversibil”, a declarat Pavel Filip, prim-ministru.

Prim-ministrul a adăugat că ţara noastră trece printr-o perioadă critică, una a reformelor dificile și a deciziilor nepopulare. Anume din aceste motive, prezenţa şi sprijinul Uniunii Europene sunt cruciale. Pavel Filip a avut un mesaj şi către opoziţia care a cerut de mai multe ori blocarea finanţării externe.

"Opoziția este menită pentru a critica. Noi suntem deschiși să luăm în calcul aceste critici. Nu este bine atunci când politicieni din interiorul țării acționează în exterior împotriva propriei sale țări".  a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

În faţa liderilor de stat şi de guvern, Filip a menţionat că autoritățile de la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Europeană, se concentrează pe identificarea noilor surse de creștere economică prin stimularea businessului mic și mijlociu și atragerea investitorilor străini. De asemenea, Moldova mizează pe inițiative precum eliminarea tarifelor pentru roaming, modernizarea rețelelor de transport, dar și implementarea proiectelor de interconectare energetică. Filip a mai mulțumit României pentru sprijinul necondiționat oferit țării noastre.

"Dincolo de schimbarea guvernelor în România, nu se schimbă și atitudinea față de republica Moldova. România a fost țara care ne-a ajutat atunci când ne-a fost cel mai greu. când erau blocate finanțările din exterior România a fost cea care ne-a împrumutat bani, România este țara care a investit mult în reconstrucția grădinițelor", a conchis, prim-ministrul, Pavel Filip.

La Bruxelles a fost semnat şi memorandumul privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu