Pavel Filip: Lipsa economiilor din educație înseamnă lipsă de viitor a unui Stat

Embed:

Astăzi, în cadrul prezentării raportului, Pavel Filip a fost întrebat despre problema vieții la sat. Premierul a evidențiat faptul că oamenii au nevoie de condiții și confort pentru a trăi în mediul rural. Potrivit acestuia, investițiile în educație sunt primordiale. 

"Este o problemă foarte sensibilă, plecarea oamenilor peste hotare. O parte pleacă peste hotare, o parte încearcă să vină din regiunile rurale în cele urbane.

Avem sate cu multe case pustii. Trebuie să înțelegem că nu poți impune pe cineva să meargă într-o localitate sau alta să trăiască, pentru că acest lucru este imposibil. Oamenii ca să meargă să trăiască în sate, trebuie să le oferi confortul necesar.

Asta ar însemna accesul la servicii, serviciile educaționale, pentru că o familie cu copii va sta acolo unde există o instituție de învățământ.

Serviciiile medicale, după care vin celelalte servicii care sunt oferite de către instituțiile statului. Vreau să vă spun că a fost o greșeală acea reformă în educație care a fost pornită și a prevăzut optimizarea școlilor.

A fost una din problemele care au determinat pe mulți să plece de la sat. Nu putem face calcule matematice atunci când vorbim despre investițiile în educație.

Copii nu sunt obiecte ca să împarți banii pe numărul de elevi. Banii în instituțiile școlare trebuie oferiți după necesitățile acestor instituții, pentru că sunt școli cu mai mulți elevi, sunt șloli cu mai puțini elevi, dar această infrastructură are nevoie de întreținere și investiții.

Ne-am propus ca un prim obiectiv să nu mai fie închisă nicio școală, ba din potrivă, și acolo unde există cerere să fie redeschise școli.

Cineva trebuie să facă e evaluare: Ce înseamnă lipsa economiilor din educație? Asta înseamnă lipsă de viitor a unui stat. Nu este problema financiară în Moldova, atunci când vorbim de educație. Omul dacă trăiește într-un sat, trebuie să aibă și un loc de muncă.

Zonele economice libere sunt amplasate proporțional în tot teritoriul țării. Câteva săptămâni în urma am fost la Dondușeni, unde m-am bucurat să văd un investitor cu care am vb eu doi ani în urmă și deja deschide a doua fabrică. A creat acolo 1.500 de locuri de muncă. Oamenii au posibilitatea să vină să lucreze. Le este oferit și transport gratuit, și masă. Iată cum vedem noi rezolvarea acestei probleme", a spus premierul Pavel Filip. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu